© rr, frank abbeloos

Aanhangers Grijze Wolven hacken Instagram van Nina Derwael

Het Instagramaccount van Nina Derwael is gehackt. Haar 17.200 volgers krijgen nu Turks-nationalische boodschappen te zien, waarin de extreemnationalistische Grijze Wolven verheerlijkt worden. De turnster is niet het eerste slachtoffer in de internationale gymnastiek, maar staat machteloos. “We doen er momenteel alles aan om haar e-mailadres te beveiligen, want ook dat proberen ze nu te hacken”, zegt haar mama Marijke Lammens. Vermoedelijk willen de hackers geld om het account weer vrij te geven.

Thomas JANSEN

© FRANK ABBELOOS

Wie de Truiense turnster volgt op Instagram, kreeg deze week plots een foto van ene ‘eroglumertxz’ te zien. Daarop staat een gewapende jongeman voor de Turkse vlag, met daaronder de volgende boodschap in het Turks: “Om te slagen willen we zelfs sterven. Lang leve de Turken, lang leve de Grijze Wolven.” In het Instagram-verhaal van Nina, waar je een foto kan posten die 24 uur zichtbaar blijft, verscheen dinsdag ook een beeld van een Turkse vlag aan een minaret.

Iemand is er met andere woorden in geslaagd het account van Nina Derwael te hacken, en heeft vervolgens haar naam veranderd en haar foto’s verwijderd. Nina zelf merkte het zelf maandagavond op. “Het is een groot probleem”, zegt mama Marijke. “Haar naam op Instagram is al drie keer veranderd. En eerst stond er nog een andere foto, maar die is dan vervangen door diegene die nu te zien is.”

© Instagram

De familie van Derwael heeft er het raden naar wat ze nu moeten doen. “Nina’s papa heeft al een e-mail naar Golazo en naar Instagram gestuurd”, zegt Marijke. “Momenteel zijn we volop bezig om haar e-mailadres te beveiligen, want dat proberen ze nu ook te hacken. Of we haar Facebookpagina kunnen beschermen, is nog niet duidelijk, want dat is gelinkt aan haar Instagramaccount. We hebben zelfs mijn Instagramaccount nu extra beveiligd.”

Lorette Charpy

Nina Derwael is in de internationale gymnastiek niet het eerste slachtoffer van hacking. Zo werd de Franse turnster Lorette Charpy in de zomer gehackt. Op haar Facebookpagina werd toen opgeroepen om dat account niet te rapporteren, omdat Instagram het dan zou verwijderen. En dan zou Charpy haar 29.200 volgers verliezen. Waarom de gymnastiekwereld geviseerd wordt, is onduidelijk. “In het gymcircuit is te horen dat er Russen of Turken achter zitten en dat ze geld vragen om het account weer vrij te geven”, zegt mama Marijke. “Maar daar hebben wij nog geen bericht over gehad.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer