Direct naar artikelinhoud

Bill Cosby veroordeeld tot minstens drie jaar cel voor verkrachting

Bill Cosby veroordeeld tot minstens drie jaar cel voor verkrachting
Beeld EPA

Bill Cosby (81) is veroordeeld tot minimaal drie en maximaal tien jaar celstraf voor het drogeren en seksueel misbruiken van een vrouw veertien jaar geleden. Dat heeft de rechtbank in Pennsylvania vandaag bepaald.

De drie strafbare feiten waaraan Cosby schuldig is bevonden, met drie keer tien jaar cel als maximumstraf, zijn gisteren door de rechter samengevoegd tot één strafbaar feit. Daarom krijgt hij slechts maximaal tien jaar celstraf opgelegd. Ook oordeelde rechter Steven O’Neill vanmiddag dat Cosby het stempel 'seksueel roofdier' krijgt. Dat betekent dat Cosby levenslange begeleiding moet ondergaan en elk kwartaal aan de autoriteiten moet rapporteren. Daarnaast verschijnt zijn naam in een register voor seksuele daders dat naar buren, scholen en slachtoffers wordt gestuurd.

"Niemand staat boven de wet en niemand mag vanwege zijn woonplaats, zijn identiteit of zijn welstand, roem, beroemdheid of zelfs liefdadigheid anders worden behandeld", zei O'Neill in zijn vonnis. "Hoe hoger de klim, hoe dieper de val". De rechter is zich bewust van de impact op het leven van Cosby en zei dat "het hem speet".

Blind

Cosby, die altijd alles heeft ontkend en zich verder nooit over de zaak heeft uitgesproken, kreeg van de rechter de mogelijkheid om het laatste woord in de rechtbank te voeren, onder meer over de meer dan zestig beschuldigingen van seksueel misbruik. Daar maakte hij geen gebruik van. "Ik ga niet meer in discussie", luidde zijn reactie. 

Advocaat Joseph Green stelde gisteren dat Cosby op zijn 81ste, vrijwel blind, geen risico meer is voor de samenleving. Hij vroeg om huisarrest met een enkelband, maar dat verzoek wees de rechter vanmiddag af. De acteur moet ook een boete van 25.000 dollar (21.200 euro) betalen. Green spreekt vandaag van een "buitensporig hard verdict". "Wat doet een 81-jarige man in de gevangenis? ", vroeg hij. 

#MeToo

"Wie iemand opzettelijk verdooft om seksueel te kunnen misbruiken, moet hiervoor een hoge prijs betalen en die prijs is de eigen vrijheid", zei openbaar aanklager Kevin Steele. 

Cosby's advocaten willen in beroep gaan. Het is de eerste veroordeling van een bekende persoon, sinds de #MeToo-beweging tegen seksuele aanrandingen bijna een jaar geleden in het leven werd geroepen. 

Aanwezig

Verschillende vrouwen die Bill Cosby hebben beschuldigd van seksueel misbruik, waren vandaag aanwezig bij de zitting. Ook Andrea Constand, het slachtoffer in de zaak waarin hij nu is veroordeeld, voegde zich bij hen. Zij sprak zich nogmaals uit over de gebeurtenis. "Ik werd door sommige mensen gezien als een golddigger. Ik zou uit zijn op het geld van een beroemd persoon, terwijl ik een trauma heb overgehouden aan alles."

Gisteren mocht Constand ook haar zegje doen in de rechtbank. "De jury heeft me gehoord, meneer Cosby heeft me gehoord. Nu hoop ik op een passende uitspraak", zei ze toen.

Andrea Constand, het slachtoffer in de zaak waarin hij nu is veroordeeld.Beeld REUTERS
Aanwezig
Beeld AP