© Joren De Weerdt

Bart Somers emotioneel over afscheid van vader: “Moeilijkste, maar ook mooiste moment”

In de Burgemeestersmarathon van Radio 2, waarin de Madammen elke dag vragen van luisteraars voorleggen aan burgemeesters, is ook de Mechelse burgemeester Bart Somers aan de beurt geweest. Op de vraag “wat is het moeilijkste dat u in uw leven hebt moeten doen”, vertelde hij een aangrijpend verhaal over het afscheid van zijn vader.

Dirk Hendrikx

“Mijn vader lag in het ziekenhuis, in de laatste weken van zijn leven, en hij wilde terug naar huis. Ik denk dat het te maken had met de hoop dat hij door terug naar thuis te gaan opnieuw beter zou worden”, begint Somers zijn verhaal. “Hij werd opstandig. Hij wilde echt naar huis. Hij wilde zich niet neerleggen bij zijn aftakeling”.

Als oudste zoon moest Somers zijn vader duidelijk maken dat dit niet meer ging gebeuren. “Eigenlijk moest ik impliciet zeggen ‘vader, ge gaat hier sterven.’ Dat is heel moeilijk. Het rare is dat het moeilijk was en tegelijk ook een van de mooiste momenten.”

“Bijna in een seconde sloeg het dan om. Hij gaf zich over en op de een of andere manier werd hij heel mild en liefdevol. Ook over mijn moeder en over ons. Het was heel emotioneel, warm.”

“We hebben nog een aantal heel mooie dagen gehad samen, hij heeft mij nog heel persoonlijke, diepmenselijke dingen verteld.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER