Ook zelfplukweide Blom en Beez van Leentje Van Lommel in Geel-Bel is een van de haltes waarlangs de Faire Ronde passeert.© Hans Otten

Faire Ronde zet korte keten in voetlicht

Geel -

Met de Faire Ronde kan je de komende maanden in Geel tijdens een fietstochtje van 36 kilometer dertien lokale producenten of ambachtslieden ontdekken. Zo richten de stad Geel, KWB Holven en de Geelse Fairtradetrekkersgroep de spot op de korte keten en eerlijke handel.

KWB Holven werkte de voorbije jaren al verscheidene fietstochten rond de korte keten uit, waarbij vooral lokale landbouwers aan bod kwamen die hun eigen producten via hoevewinkels of automaten rechtstreeks aan de klant verkopen. De Faire Ronde is daarop een variant, maar wel een nieuwe route van 36 kilometer. Die start in principe aan de kerk van Holven in de Kapelstraat in Geel, maar je kan in feite eender waar op de lus inhaken.

“Een fietstocht maken met alle bedrijven die in Geel bezig zijn met de korte keten of fair trade is onbegonnen werk”, zegt Björn Geudens van KWB Holven. “Soms passeren we naast of in de buurt van kleine initiatieven, zoals honing aan huis of eitjes van loslopende kippen, of grotere initiatieven zoals de Wolkenhoeve, Raf Patat, de Wolfskamer of bioboerderij de Steenovens. Aan jou om zeker de ogen open te houden tijdens het fietsen.”

Afgepijlde route

De Faire Ronde passeert bij dergelijke landelijke bedrijfjes zoals Happy Feed (hoeve-ijs), Helsen Fruit (fruit en groentes), Lievens-Blockx (asperges en aardbeien) of Maarten Peeters (honing), maar ook langs heel andere initiatieven. Denk maar aan het Geelse Brouwerijmuseum en de Molen van ’t Veld, Mandenmakerij De Ratelaar, plukweide Blom en Beez of volkstuinproject TuinHier. Ten slotte doet de route ook bio- en natuurwinkel Olleke Bolleke, Herba Natuurwinkel, duurzame handel Roos met Witte Stippen en de Oxfam Wereldwinkel aan.

De volledige route is met duidelijke borden afgepijld en kan je nog tot en met 29 september vrij afleggen. De brochure is gratis te krijgen bij het infokantoor Toerisme & Animatie op de Markt 1, of online te downloaden. (ho)

www.geel.be/faireronde

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners