© Victoriano Moreno

Oktoberfest in Antwerpen: “Knop omdraaien, niet nadenken en gewoon meedoen”

München lag in Antwerpen zaterdagavond. In een uitverkochte Waagnatie kwamen 1.500 feestvierders samen in lederhose en dirndl om de beste Duitse schlagers mee te kelen en bier te hijsen naar het voorbeeld van de Duitsers. Hoewel Antwerpen een uitstekende poging doet, zijn de echte Oktoberfeesten toch nog van een andere orde, vinden kenners.

Rebecca Van Remoortere

VIDEO. Bart De Wever opent Oktoberfest in Waagnatie en slaat eerste vat aan

“Knop omdraaien, niet nadenken en gewoon meedoen”, beschrijft een man in lederhose het opzet van de avond in de Waagnatie. En dat is precies wat je moet doen om ten volle te kunnen proeven van de Antwerpse Oktoberfeesten. Vooraan opent Bart De Wever het feest met de woorden: “Eins, zwei, zaufen!” Ook de burgemeester heeft het begrepen. 1.500 feestvierders klinken met hem met wat niet hun laatste pint van de avond zal zijn.

© Victoriano Moreno

In het begin van de avond staan Lukas Van de Kelder (27) en Michael Couckuyt (26) nog achteraan in de zaal aan een tafeltje. Elk met een liter bier voor hen. Lukas kijkt de kat nog even uit de boom. Hij was hier vorig jaar en weet dat hij vanavond nog op de dansvloer “of liefst op een podium” zal belanden.

“Ik ben ook al in München geweest met een paar vrienden, naar het echte Oktoberfest. De Antwerpse versie is bijna even legendarisch, al wordt het feest hier wel een klein beetje in het belachelijke getrokken. We worden hier ontvangen aan de deur door dwergen die door een bureau worden ingezet. Dat zie je in Duitsland niet, en dat is voor mij ook niet meteen nodig. Het is wel geweldig dat iedereen de dresscode zo serieus neemt. Ik heb een paar kerels zien passeren die niet verkleed zijn, maar die zijn in de minderheid. Je maakt je hier belachelijk door niet verkleed te komen.”

Vooral in de drankconsumptie ziet Lukas verschillen met Duitsland. “In München heb ik nooit halve liters bier zien passeren, alleen maar liters. Daar wordt het bier met liters en liters gedragen door de serveuses, soms met zestien liter tegelijk in hun armen. Hier staan de halve liters bier naast de liters op een plateau.”

Ook het publiek is anders. “Op Oktoberfest komen miljoenen mensen af. Daar zie je feestvierders van over de hele wereld en liggen vooral de Amerikanen vroeg tegen de grond.”

© Victoriano Moreno

Over die plateaus krijgt Lukas gelijk. Zo heeft kelner Moran Miangue (19) voor het eerst een dirndl aangetrokken vanavond. Ze werkt als jobstudent in de Waagnatie en heeft al veel evenementen meegedraaid. Maar wat ze vanavond ziet, daar is de Antwerpse toch van onder de indruk.

“Ik probeer bij elke bestelling meer en meer te dragen, maar zestien liter bier in mijn handen, dat gaat me niet lukken. Veel mensen bestellen trouwens ook jenever, dat wordt hier met de flessen verkocht.”

Vooraan op het podium maken een paar Duitsers ondertussen de sfeer. Du bist alles was ich habe auf der Welt, Atemlos durch die Nacht... en ga zo maar door. Dat zoveel Vlamingen op de hoogte zijn van de hitlijsten in de Duitse schlagermuziek lijkt niemand in de zaal te verbazen. Elke aanwezige haalt zijn beste Jean-Marie-Pfaff-Duits boven en dat lijkt met elke volgende liter bier beter te lukken.

“Zotter dan carnaval”

“Het is hier nog zotter dan carnaval”, vinden Johan Hoes (49) en Linda Goelen (52) die samen in een carnavalsvereniging zitten. “De sfeer is nog beter dan op een carnavalsfeest, en dat wil veel zeggen. Mensen zijn hier niet om belachelijk te doen, ze zijn hier om zich te amuseren en uit de bol te gaan.”

© Victoriano Moreno

Eerst aan een tafel achteraan, maar niet veel later in het midden van de dansvloer vallen Sander Verdeke (56) en Marina Tais (59) een klein beetje uit de toon tussen het publiek. Net als iedereen zijn ze verkleed, kennen ze de nummers en staan ze te dansen, maar ze doen dat met een glas cava in de hand.

“Wij komen uit Rotterdam en wilden hier per se bij zijn om die Duitse sfeer te proeven, bij ons zijn er ook Oktoberfeesten, maar veel kleiner dan hier. We houden van alles wat met het Oktoberfest te maken heeft, behalve van bier. Dat lusten we niet.”