© RR

Diamanthandelaar krijgt vijf jaar cel voor roof van 10,5 miljoen euro die hij zelf in scène zette

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft diamantair Prashant B. (32) veroordeeld tot vijf jaar celstraf (waarvan een gedeelte van drie jaar effectief) voor een in scène gezette tigerkidnapping. Ook negen medeplichtigen, onder wie zijn vrouw, zijn veroordeeld. Ze moeten bovendien alles terugbetalen.

vdaa

De Indiase diamanthandelaar Prashant B. wilde zijn baas een hak zetten en in één klap multimiljonair worden. Dus zette hij een spectaculaire diamantroof op zichzelf en zijn vrouw in scène. Maar de ware toedracht van de zogenaamde tigerkidnapping kwam aan het licht door zijn eigen gierigheid.

Drie gewapende mannen

De feiten dateren van 11 oktober 2012. Prashant en zijn echtgenote zaten rustig televisie te kijken, toen drie gewapende mannen hun woning binnendrongen. Volgens de verklaringen van de slachtoffers hielden de mannen de echtgenote onder schot met een vuurwapen, terwijl Prashant instructies kreeg om zich naar het kantoor van zijn werkgever Kiran Exports te begeven. Daar moest hij de diamantvoorraad uit de kluis stelen en de buit moest hij op twee verschillende plaatsen afleveren aan medewerkers van de tigerkidnappers. Eén zak diamanten moest hij afgeven in het Stadspark, een andere zak moest hij naar eigen zeggen overhandigen op een adres in de Lange Herentalsestraat in de Antwerpse diamantbuurt. Als hij deze instructies niet zou volgen, zouden de overvallers zijn echtgenote om het leven brengen.

De tigerkidnapping zette de Antwerpse diamantwereld in rep en roer. Prashant getuigde in het tv-programma Faroek hoe hij en zijn vrouw slachtoffer waren geworden van gewetenloze gangsters. In India verschenen ronkende verhalen over hoe de Italiaanse maffia het op Indiase diamantairs in Antwerpen had gemunt. Er werd een beloning van 500.000 euro uitgeloofd de cruciale informatie die tot de opheldering van de brutale diamantroof zou leiden. De media verspreidden ook robotfoto’s van de vermeende daders.

© RR

Op café verteld

Dat Prashant B. de hele miljoenenroof zélf had bedacht en georganiseerd, wisten maar enkele mensen. De maanden voor de tigerkidnapping had hij tegen een aantal vrienden gezegd dat zich slecht behandeld voelde door zijn baas bij Kiran Exports. Die zou zich onrespectvol hebben gedragen tegenover zijn echtgenote Pinkalben. Hij voelde zich zo gekwetst, dat hij een plan begon te bedenken om zijn baas een stevige hak te zetten. In de cafés waar de Indiase gemeenschap samenkomt, sprak hij tegen vrienden over zijn plan om zijn baas te bestelen. “We raadden hem af om zoiets te doen, maar eigenlijk namen we zijn plan niet ernstig”, zo verklaarde een van de medeplichtigen.

Prashant zette zijn plannen wel door. Hij zocht naar mensen die contacten hadden in het criminele milieu, die op hun beurt op zoek gingen naar de uitvoerders van de nepoverval. Uiteindelijk vonden ze een aantal Tsjetsjenen bereid om mee te stappen in het scenario. Echtgenote Pinkalben werd één dag voor de uitvoering van de overval op de hoogte gebracht. Ze stemde in met het plan en speelde het spel mee. Ze liet zich gedwee knevelen door de gangsters, zodat de huisgenoten haar later konden aantreffen.

Spanningen over verdeling buit

Het plan van Prashant leek geslaagd. Uit de kluis van Kiran Exports werd voor naar schatting dertien miljoen dollar (10,5 miljoen euro) aan diamanten ontvreemd. Een deel van de diamanten werd bij een vriend van Prashant verstopt, een ander deel werd verkocht. De uitvoerders van de overval kregen 100.000 euro uitbetaald. De perfecte misdaad? Niet echt. Toen de ingehuurde overvallers lucht kregen van de enorme omvang van de buit, ontstonden er spanningen.

Een aantal van hen eiste een groter deel van de koek. Niet veel later ging het in de Indiase gemeenschap als een lopend vuurtje rond dat Prashant zelf achter de tigerkidnapping zat en dat hij werd bedreigd. Lang zou het niet duren voor ook de federale politie lucht kreeg van het ware verhaal achter de tigerkidnapping. Via telefoononderzoek kwamen de speurders uit bij een van de Tsjetsjenen uit Oostende die waren ingehuurd om de klus te klaren.

10 miljoen euro terugbetalen

De andere beklaagden, zijn vrouw en acht medeplichtigen, werden veroordeeld tot celstraffen die variëren van twee tot vier jaar cel. De veroordeelden moeten ook een totaalbedrag van bijna 10 miljoen euro terugbetalen aan de burgerlijke partijen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER