© Anders Juul Østergaard

Antwerpse ontwerpster maakt designermode toegankelijk met naaikits: “Elk stuk uit mijn collectie kan je zelf naaien”

Cleo De Laet (26) lanceert met haar gelijknamige label high-endmode die u ook zelf kan maken. Met een naaipakket, een filmpje en een kleine dosis handigheid gaat u aan de slag. Twee linkse handen? Dan kan u het stuk ook in afgewerkte vorm bestellen.

Ellen Bogaert

Van prêt-à-porter tot do-it-yourself. Als het van de Antwerpse Cleo De Laet afhangt, zijn beide opties mogelijk. In januari lanceerde ze haar eigen kledinglabel, vanuit een duurzame en tegelijkertijd ook vernieuwende filosofie. Vernieuwend, omdat u telkens de keuze krijgt om het stuk volledig afgewerkt of in de vorm van een naaipakket te kopen. Ook de patronen kunt u aanschaffen.

De ontwerpster is al sinds haar tienerjaren gepassioneerd door het modevak. Toen ze als twaalfjarige naailes begon te volgen bij haar grootmoeder, was ze niet onder de indruk van de patronen en stoffen die beschikbaar waren bij lokale naaiwinkels. Ze begon haar eigen dromerige en speelse ontwerpen uit te denken en nu, veertien jaar later, brengt ze haar creaties commercieel op de markt. Dat doet ze vanuit Kopenhagen, waar ze na haar stages, onder meer bij de Deense ontwerper Henrik Vibskov, bleef plakken.

© rr

“Ik woon er nu ondertussen een kleine vier jaar. Ik houd van de relaxte sfeer in de stad en zeker ook van de aandacht die er is rond duurzaamheid.”

Gevoel voor wiskunde en mode

Cleo studeerde ingenieur architectuur aan de Universiteit van Gent. Aan zomerscholen volgde ze bijkomende cursussen in modeontwerp. “Ik had nooit de ambitie om architect te worden, maar de studies waren wel verrijkend. Architectuur en mode liggen dichter bij elkaar dan je zou denken”, zegt ze. “Het gevoel voor ruimtelijkheid en proportie bijvoorbeeld is heel belangrijk binnen beide vakgebieden.”

De stijl van Cleo De Laet laat zich omschrijven als sculpturaal, vrouwelijk en tijdloos. De collectie bestaat uit jurken, broeken, blouses en rokken, met prijzen die gangbaar zijn voor high-endmode. “Omdat ik voor elk stuk ook een naaipakket heb voorzien, maak ik designermode toegankelijker voor een breed publiek. In zo’n pakket zit alles wat nodig is om het stuk zelf te (laten) maken. Qua prijs betaal je minder dan de helft dan voor de afgewerkte vorm. Het is mijn manier om high-endmode beschikbaar te maken, zonder daarbij op kwaliteit in te boeten.”

Duurzame materialen

© rr

Door uitsluitend te werken met duurzame en hoogwaardige materialen, hoopt Cleo de levensduur van haar kledingstukken te verlengen. “Hier in Kopenhagen kunnen we gebruikmaken van een duurzame stoffenbibliotheek. Via die weg ben ik in contact gekomen met leveranciers die ethische werkomstandigheden kunnen verzekeren. Zo komt het organisch katoen van lokale boeren uit Oeganda en Kirgizië, die begeleid worden om zelfstandig te kunnen werken. De zijde verkrijg ik dan weer via de duurzame producent Seidentraum, die zich inzet voor kansarme vrouwen in Jharkhand, een deelstaat van India. Ze gebruiken enkel peace silk, zijde die wordt geproduceerd met respect voor de zijderups.”

Ook de vervaardiging van de kledingstukken zelf gebeurt op een sociaal verantwoorde manier. Cleo werkt hiervoor samen met een sociaaleconomische werkplaats in Kopenhagen, die zich inzet om bijvoorbeeld vluchtelingen te activeren op de arbeidsmarkt. “En ze kennen er absoluut hun vak. Er worden zelfs kledingstukken van de koninklijke familie versteld”, aldus nog Cleo.

Voor haar allereerste collectie liet de Antwerpse zich inspireren door een aantal vroege stillevenfoto’s van de Amerikaanse fotografe Sally Mann. Qua stoffen zien we organisch katoen, bananenvezels, zijde en unieke Italiaanse stoffen. Van sommige kledingstukken kunnen niet meer dan vijftien stuks gemaakt worden, omdat ze de stoffen niet meer kunnen reproduceren.

Cleo hoopt snel een pop-up te kunnen openen in Gent en misschien ook wel een in Antwerpen. Tot die tijd zijn de stuks in België alleen te koop via haar webshop.

www.cleodelaet.com

© rr

© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER