© Robin Fasseur

Eerste bezoekers én artiesten zwaaien met lof over heropende Cinema Plaza

In Duffel is de gerestaureerde Cinema Plaza zaterdag écht geopend. 200 gasten maakten het stukje Duffelse cultuurgeschiedenis mee. De eerste show was er één van Plaza-peters Jan en Kris De Smet, die samen met gastartiesten Lien Van de Kelder en Ronny Mosuse voor een sfeervolle, nostalgische avond zorgden.

Bert provoost

De opening ging gepaard met een rood lintje. De voorstelling startte op 20u, maar al om 19u stonden de eerste cultuurliefhebbers nieuwsgierig te wachten. De allereerste in de rij was Frank Maes (42). Hij kreeg net als alle andere bezoekers een stukje van het rode lint als aandenken opgespeld. “Ben ik de eerste bezoeker? Dat is toch wel heel speciaal”, lacht hij. “Ik kijk uit naar de gezellige en sfeervolle avonden die we hier gaan kunnen beleven. De nieuwe Plaza zal een enorme meerwaarde betekenen voor de verenigingen en voor het aanbod op het vlak van film en optredens. We hebben er lang naar uitgekeken.”

© Robin Fasseur

De herinrichting werd alleszins gesmaakt, ook door Jani Van Mullem (23) en Koen Van Bulck (24). “Het ziet er hier heel authentiek uit. Als jong mannetje ben ik hier nog naar de cinema geweest en er lijkt nog niet veel veranderd. We hopen dat hier veel goeie films en misschien ook comedy geprogrammeerd wordt. Nu trekken we meestal naar Antwerpen voor cultuur, maar dan zouden we meer in onze eigen gemeente kunnen blijven”, zegt Koen.

Steentje bijdragen

De avond liep gesmeerd dankzij de hulp van de talrijke vrijwilligers. “Het is een eer om hier te mogen helpen. Ik kom ook vaak in De Roma in Antwerpen, maar nu kan ik in mijn eigen gemeente een klein steentje bijdragen door te tappen, het onthaal te doen of te koken. Dat doe ik heel graag om dit te ondersteunen”, zegt Nicole Regemortels.

In de kleedkamer maken de artiesten zich klaar. Ze zijn net in de watten gelegd met een bord varkenshaas met rijst en raapjes, bereid door de moeder van programmatieverantwoordelijke Katja Geerts. Jan De Smet trekt zijn broek aan, Lien Van de Kelder hijst zich in haar jurk en Ronny Mosuse warmt zijn stem op. Kris De Smet, die samen met Jan peter was ten tijde van de Monumentenstrijd in 2007 waaraan Cinema Plaza deelnam om een extra subsidie binnen te rijven, toont zich heel blij. “We zijn apetrots, reuzeblij en opgelucht. Eindelijk is het zover. Al die jaren hebben we er naar uitgekeken. Velen geloofden er niet meer in. Maar de laatste jaren is alles in een stroomversnelling gekomen. En hier staan we dan.”

(Lees verder onder de foto)

© Robin Fasseur

“Dit is voor ons als echte Duffelaars dus echt wel een heel bijzonder optreden. Voor mij zeker, want na het stoppen van De Nieuwe Snaar vijf jaar geleden heb ik amper nog op een podium gestaan. Maar de goesting is groot. Hier kon ik niet ontbreken. We hebben toen dat peterschap aanvaard en we zijn het voor het leven. Ik denk echt dat dit een vaste waarde gaat worden. We moeten niet concurreren tegen Mechelen, Lier en Heist. Maar we moeten met een eigen smoel de Duffelaars blijven bekoren.”

“In 1982 zijn we met De Nieuwe Snaar gestart en toen hebben ze ons een cultuurzaal in Duffel beloofd. Het heeft wat langer geduurd dan iedereen gehoopt had. Ik ben blij dat we het nog kunnen meemaken”, zegt Jan De Smet nog.

En dan was het showtime. Met een langgerekt applaus op het einde, voor de artiesten én voor de nieuwe Plaza. “We gaan hier nog schone tijden beleven”, klonk het onder de bezoekers.

© Robin Fasseur

© Robin Fasseur

© Robin Fasseur

© Robin Fasseur

© Robin Fasseur

© Robin Fasseur

© Robin Fasseur

© Robin Fasseur

© Robin Fasseur

© Robin Fasseur

© Robin Fasseur

© Robin Fasseur

© Robin Fasseur

© Robin Fasseur

© Robin Fasseur

© Robin Fasseur

© Robin Fasseur

© Robin Fasseur