16 juli 2018 om 03:00
Commentaar
Herman Veenhof
Luister naar

Mannendag in Helsinki

Vandaag ontmoeten ze elkaar, in de Finse hoofdstad Helsinki: Vladimir Putin, president van Rusland en Donald Trump, president van de Verenigde Staten. Voor Trump is dat het sluitstuk van zijn reis door Europa. Voor Putin is het korte tripje naar Helsinki een van zijn schaarse buitenlandse reizen, een dag na de afsluiting van het wereldkampioenschap voetbal voor landenteams. Putin was verplicht aanwezig bij de openingswedstrijd, maar liet daarna verstek gaan. De man houdt meer van ijshockey en regisseert hoe dan ook liever achter de schermen.

Dat is ook de opmaat van de ontmoeting in Helsinki vandaag. De locatie is interessant. Finland weet als geen andere natie wat het Russische nabuurschap inhoudt. Eeuwenlang moesten de Finnen bezetting, oorlog, dreiging en beïnvloeding dulden. ‘Finlandisering’ was zelfs een geopolitieke term en hield tijdens de Koude Oorlog in dat je weliswaar niet werd bestuurd vanuit Moskou, maar wel heel goed rekening moest houden met de politiek van een grote mogendheid die veel dichterbij was dan de bondgenoten in het verre Westen.

Zou het die kant weer opgaan? Trump gaf vooraf te kennen dat de NAVO in de Baltische staten een toontje lager zou gaan zingen; een militaire oefening zou misschien wel helemaal worden afgeblazen. Dat ging niet alleen in tegen het NAVO-beleid, Trump trapte ermee op ongeveer elke zere plek in Estland, Letland en Litouwen. Die drie landen hebben te maken met een door toedoen van de Sovjet-Unie getraumatiseerd verleden, hebben flinke Russische minderheden, zijn afhankelijk van Russische energie, lijden onder Russische maffiagroepen en digitale infiltratie. Juist die regio moet je als NAVO en als Amerikaans president steunen.

Putin is veel slimmer en meer ervaren dan Trump in dit soort situaties, op het snijvlak van beleefdheid en onderhandelen. De Amerikaanse staf is slecht voorbereid en onrustig, het boegbeeld is onberekenbaar. Rusland heeft naast Putin minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, de Henry Kissinger van de 21e eeuw. Hij is net zo’n topdiplomaat als de Amerikaan dat veertig jaar geleden was voor president Nixon.

Twaalf Russen werden vrijdag door Justitie in Amerika beschuldigd van het hacken van de Democratische verkiezingscampagne in 2016. Trump staat onder druk van oppositie en hard rechts binnen de Republikeinse partij om Putin flink toe te spreken. Dat is nog nooit gebeurd en tussen Trump en de Russen liggen veertig jaar van schimmige, net niet gerealiseerde zakendeals. Het zou niet verbazen als Moskou vandaag na het WK pas echt gaat scoren.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Buitenlandse werknemers verdienen een beter bestaan; dat vraagt om een keurmerk voor eerlijke bazen

Aan de formatietafel is asielmigratie het hoofdthema, maar in het land zorgt arbeidsmigratie voor misere: uitbuiting, onderbetaling, beroerde huisvesting. Door bazen uit de achterbannen van partijen als BBB en VVD.

nd

De suggestie dat het met Europa allemaal wel wat minder kan, is een miskenning van wat Europa is

Ook veel hoogopgeleide christelijke jongeren wéten niet eens dat er Europese verkiezingen aanstaande zijn. Maar in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, ís Europa helemaal niet ver weg - laat staan Brussel.

Commentaar

Iedereen wil een goed ov, toch? Zet het dan eindelijk eens hoger op de agenda!

Het ov hapert aan alle kanten. Terwijl iedereen vindt dat de trein een goed alternatief voor de auto moet zijn. Hoogste tijd dat er daarom gebeurt om het ov naar een hoger plan te krijgen.

Commentaar

Het gedenken van 4 en 5 mei vraagt om rituelen. Zoals het Wilhelmus zingen, tot de laatste verzen

Nederland kent nauwelijks rituelen voor de dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Op 4 mei twee minuten stilte: die creëren we samen en je vult ze persoonlijk in. Maar ook voor 5 mei zijn krachtige symbolen beschikbaar.

commentaar

De oorlog tegen vrouwen in Iran is 'intenser dan ooit'. Maar het verlangen naar vrijheid is diepgeworteld

Iraanse vrouwen zonder hoofddoek worden met traangas bespoten, aan de haren meegesleept en in de gevreesde witte busjes afgevoerd. En toch is hoop wel degelijk te vinden in het straatbeeld van Iran.

nd

Pas op dat het openen van het oorlogsarchief over 'foute' Nederlanders niet alsnog leidt tot bijltjesdag

Het immense archief over collaborerende Nederlanders gaat volgend jaar open, gedigitaliseerd en voor iedereen doorzoekbaar. Maar is dat wel zo'n goed idee?

ND

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël, wat het in een lastige positie dreigt te brengen

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël en premier Netanyahu weet dat. Vooral het belemmeren van humanitaire hulp en de hongersituatie daardoor in Gaza kan Israël zwaar opbreken. Er is nog een keuze: meer hulp toelaten.

d

Wie zijn telefoon weleens kwijt is, weet hoe geketend hij eraan is. Hoe krijg je die boeien af?

Nu de smartphone zo lang bestaat dat die een generatie jongeren heeft vergezeld tijdens hun hele jeugd, wordt het steeds duidelijker: die vervormt je brein. Is een verbod op sociale media tot 16 jaar een goed idee?

beeld nd

Met het 'instituut van Oranje' moeten koning en onderdaan voorzichtig omgaan, juist nu

Het perfecte koningschap bestaat niet, de perfecte staatsvorm evenmin. Maar dat er één familie is waarmee een natie zich verbonden weet, is uitermate belangrijk. Het vraagt om voorzichtigheid van koning en onderdaan.