© ATV

Boechout is voor de vierde maal Fietsgemeente van het jaar: “We geven al jaren prioriteit aan de fiets”

Boechout -

Boechout is voor de vierde maal uitgeroepen tot fietsgemeente van het jaar. Bij de gemeenten met minder dan twintigduizend inwoners won het van Kinrooi en Zutendaal. De Antwerpse gemeente kreeg de titel al in 2012, 2015 en 2020.

Filip Spoelders

Het afgelopen jaar werd de fietsroute vanuit Vremde richting het Sint-Gabriëlcollege uitgebreid met een fietszone van over de Provinciesteenweg tot aan de schoolpoort. In deelgemeente Vremde breidde het aantal straten in een fietszone uit van drie naar zes en in het najaar van 2025 begint de heraanleg van de Wommelgemsesteenweg die gescheiden fietspaden krijgt.

Het zijn enkele recente ingrepen en plannen die de gemeente Boechout voor de fietsers heeft uitgetekend. Voor schepen van Mobiliteit Rudi Goyvaerts (Pro Boechout-Vremde) was het geen verrassing dat Boechout opnieuw Fietsgemeente van het jaar werd.

De fietszone in de Heuvelstraat maakt deel uit van het fietsnetwerk richting het Sint-Gabriëlcollege.© RR

“Wij hadden een ijzersterk dossier. Prioriteit geven aan de fiets is al jaren een duidelijke beleidskeuze van dit bestuur”, geeft hij aan. Het is een reactie die de jury van de wedstrijd, georganiseerd door Vlaams Stichting Verkeerskunde, bevestigt. “Deze Antwerpse gemeente is een pionier op vlak van fietsen en fietsinfrastructuur. Dankzij de investeringen is het er aangenaam en veilig fietsen en kroop de fiets echt in het DNA van de inwoners”, luidt het verdict.

Schepen Goyvaerts meent dat alle plannen aan het fietscomfort worden getoetst: “Boechout moet veel doorgaand autoverkeer slikken. Daarom willen wij fietsers alle mogelijke comfort en veiligheid geven. Die ambitie is duidelijk terug te vinden in onze beleidsplannen. De bouwcode, het mobiliteitsplan tot zelfs het energie- en klimaatplan, bij allemaal neemt de fietser een belangrijke tot prioritaire plaats in.”

De Dr. Theo Tutsstraat is een fietsstraat met een verhoogd fietspad in tegengestelde richting.© RR

De aanleg van fietsstraten met de fiets in tegenrichting op een verhoogd fietspad ziet de jury als een innoverende ingreep. “Door consequent de kaart van de fietser te trekken, moeten we soms moeilijke keuzes maken. Fietszones invoeren in landelijk gebied en van de dorpskern van Boechout een fietszone maken, zijn geen evidente beslissingen. Meer inwoners merken echter dat trager verkeer veiliger is voor alle weggebruikers en bijdraagt tot de levenskwaliteit in ons dorp.”

 

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Boechout