Geen medailles op slalom voor skiesters

Foto: ANP

De Nederlandse paraskiesters Anna Jochemsen en Linda van Impelen hebben zondag geen medaille behaald op de slalom bij de Paralympische Winterspelen in Pyeongchang. Jochemsen eindigde in de categorie staand na twee runs op de zevende plaats. Ze gaf in tijd meer dan acht seconden toe op de winnares van het goud, de Française Marie Bochet. Zitksiester Van Impelen werd gediskwalificeerd omdat ze in haar de tweede run de laatste poort miste.

Ze waren de laatste twee Nederlandse paralympiërs die tijdens in Pyeongchang in actie kwamen. Nederland vergaarde in totaal zeven medailles: drie gouden, drie zilveren en een bronzen. Een daarvan was voor de 32-jarige Van Impelen. Zij won woensdag zilver op de reuzenslalom.

,,Ik kon hem niet meer houden op het einde. Terugsturen ging niet meer”, zei Van Impelen na afloop. ,,De slalom is voor mij de moeilijkste discipline. Bij de eerste run was ik te voorzichtig. De tweede run ging beter, tot het laatste stuk. Dat is jammer, maar ik wist dat dit kon gebeuren. Deze Spelen waren een rollercoaster; ik baalde in het begin heel erg dat het op de snelheidsdisciplines niet lukte, maar ik ben vooral heel trots op mijn zilveren medaille”, aldus de skiester, die in 2009 bij een auto-ongeluk een dwarslaesie opliep.

Jochemsen, die op één been skiet omdat haar andere been bij de geboorte niet was volgroeid, vocht na afloop tegen de tranen. Ze was naar Pyeonchang gekomen met maar één doel: een medaille. Op geen van de disciplines kwam ze in de buurt. ,,Het is heel moeilijk. Ik had het me heel anders voorgesteld en er had meer ingezeten, maar het is niet gelukt. Teleurstellingen horen bij skiracen en ik ben het ook wel gewend, maar je wilt niet dat het hier gebeurt.”