Direct naar artikelinhoud
Fraude

De Backer gaat louche handelszaken aanpakken

Staatssecretaris voor de Bestrijding van Sociale Fraude Philippe De Backer (Open Vld).Beeld Photo News

U kent ze wel, de 'louche' handelszaken die op de vreemdste uren open zijn, waar de prijzen een pak lager liggen dan elders en waar het personeelsverloop achter de toonbank groot is. 

Ze verschijnen in winkelstraten waar al meer lege dan volle vitrines te zien zijn en de bestaande winkels vechten om te overleven. Ze blijven een paar maanden open en verdwijnen weer, waarna ze de stilaan verloederende winkelstraat met alweer een leegstaand pand achterlaten.

"Dat proces willen we doorbreken", zegt staatssecretaris voor de Bestrijding van Sociale Fraude Philippe De Backer (Open Vld).

Minstens 200 handelszaken van twijfelachtig allooi in de grote steden zullen vanaf 1 januari strenge controles krijgen. Niet enkel op zwartwerk, maar dankzij een nieuw protocol tussen de Sociale Inspectie en Justitie kan de politie de criminele netwerken achter de handel in kaart brengen.

Lokale hulp

"Louche zaken in grote steden zijn vaak het topje van de ijsberg, waar witwaspraktijken, drugs, mensenhandel en zelfs terrorisme achter schuilen", aldus De Backer.

"We gaan ook de burgemeesters en de lokale besturen er dichter bij betrekken, want vaak zijn zij de eersten die opmerken dat er in een winkelstraat iets gaande is. Daarom zijn lokale gemengde teams cruciaal voor de aanpak van fraude in grote steden. Nu komen zulke handelszaken dikwijls pas in het vizier van de inspectiediensten wanneer de zaak al gesloten is en het dus te laat is."