© RR

AZ Turnhout start met kinderdiabetes-centrum

Kinderen kunnen voortaan ook in het Algemeen Ziekenhuis (AZ) in Turnhout terecht om diabetes te laten opsporen en te laten behandelen. Het AZ Turnhout is het derde ziekenhuis in de provincie dat hiervoor een erkenning kreeg.

Ook in de Kempen krijgen steeds meer kinderen of jongeren te maken met diabetes of suikerziekte. Een correcte diagnose of behandeling van diabetes is van levensbelang. Bij suikerziekte kan het lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer in evenwicht houden. Dat kan leiden tot uitdroging of het verlies van bewustzijn en op langere termijn veroorzaakt diabetes ook schade aan verschillende organen.

Kempense jongeren moeten voortaan niet meer naar ziekenhuizen in Antwerpen rijden voor een diagnose of behandeling van diabetes. Ze kunnen voortaan ook aankloppen in het AZ Turnhout. Na het UZA en het ZNA Koning Poala Kinderziekenhuis, beide in Antwerpen, kreeg het AZ Turnhout als derde ziekenhuis in de provincie een erkenning om te mogen starten met een diabetescentrum voor kinderen.

“Voortaan kan diabetes bij kinderen en jongeren ook in AZ Turnhout worden opgespoord en behandeld”, vertelt Annelies Lemay, de dokter die het kinderdiabetescentrum leidt. “De diagnose van diabetes heeft een grote impact. Het hoeft een aangenaam leven niet in de weg te staan, maar het vraagt wel wat van een patiënt.”

Team

De arts maakt in Turnhout deel uit van een heus kinderdiabetesteam. Dat team bestaat verder uit een diabeteseducator, een diëtiste, een psychologe en een sociaal verpleegkundige. De medewerkers van het AZ Turnhout begeleiden kinderen en jongeren tussen nul jaar en achttien jaar en proberen suikerziekte zo goed mogelijk in hun leven te laten inpassen. Jonge patiënten met diabetes moeten om de drie maanden op raadpleging komen in het ziekenhuis. De opening van een kinderdiabetescentrum in Turnhout bespaart volgens het AZ de ouders en hun kinderen heel wat tijd en ook kilometers.

Meer informatie vindt u op deze website.

BVDL