Tennissers in Daviscup tegen Tsjechië

Foto: ANP

De Nederlandse tennissers spelen in de kwalificatieronde van de Daviscup tegen Tsjechië. Dat heeft de loting in Londen uitgewezen. Tsjechië, de nummer veertien van de wereldranglijst, speelt op 1 en 2 februari thuis. De winnaar plaatst zich voor de eindronde, die volgens een nieuwe opzet wordt gespeeld. Oranje is 22e op de wereldranglijst.

In het veranderde systeem spelen in november achttien landen om de titel, in een evenement dat in een week wordt afgewerkt. De vier halvefinalisten van dit jaar, Frankrijk, Spanje, Kroatië en de Verenigde Staten, zijn direct geplaatst. Argentinië en Groot-Brittannië kregen een zogenoemde wildcard.

Captain Paul Haarhuis was niet onverdeeld gelukkig: ,,Het is jammer dat we opnieuw een uitwedstrijd spelen. Het is een zware loting. Tsjechië heeft met Tomas Berdych en Jiri Vesely twee spelers in de top 100 van de wereld staan. We gaan er met het team alles aan doen om de winst binnen te halen, zodat we mee kunnen doen aan het vernieuwde Davis Cup eindtoernooi.”

Nederland en Tsjechië speelden zeven keer eerder tegen elkaar. De Tsjechen wonnen vijf keer. In september 2017 speelden de landen voor de laatste keer tegen elkaar in Den Haag. Nederland won met 3-2 en promoveerde daardoor naar de wereldgroep. Tsjechië heeft als sterkste speler Tomas Berdych, de huidige nummer 72 van de wereldranglijst.

De finale gaat dit jaar volgens de oude aanpak tussen Frankrijk en Kroatië.