Direct naar artikelinhoud
Mexico

Politie van Acapulco ontwapend en onderzocht na vrees over infiltratie door drugbendes

Mexicaanse soldaten arresteren politiecommandant Max Lorenzo Sedano.Beeld AFP

De Mexicaanse autoriteiten hebben het volledige politiekorps in de zuidelijke stad Acapulco ontwapend en onder onderzoek geplaatst omdat het korps geïnfiltreerd zou zijn door drugbendes. Drie verantwoordelijken werden gearresteerd. Het leger heeft de controle overgenomen, zo deelden de autoriteiten mee.

Mariniers, versterkt door agenten van de federale en regionale politie, bezetten met groots machtsvertoon het hoofdkwartier van de gemeentelijke politie om de aanwezige agenten te ontwapenen en hun wapens en telecommunicatiemogelijkheden te inventariseren. Dat zei Roberto Alvares, woordvoerder voor de staatsveiligheid van de staat Guerrero.

De operatie leidde tot de arrestatie van twee politiecommandanten van deze beroemde badplaats die verdacht worden van betrokkenheid bij moorden, en het hoofd van de wegpolitie voor het dragen van niet-officiële wapens. Er loopt ook een onderzoek naar de chef van de openbare veiligheid, Max Lorenzo Sedano, en alle agenten onder zijn bevel, voegde de woordvoerder eraan toe.

Lees hieronder verder

Politie van Acapulco ontwapend en onderzocht na vrees over infiltratie door drugbendes
Beeld AFP

Zenuwcentrum

De infiltratie van de georganiseerde misdaad in de politie is niet ongewoon in Mexico, vooral in gebieden met hoge criminaliteit zoals de staten Guerrero en Mexico. 

Guerrero is het zenuwcentrum van veel drugsorganisaties en een van de meest gewelddadige staten in Mexico, met 2.318 moorden in 2017, het hoogste aantal van het land. Van januari tot augustus 2018 werden er al 1.507 moorden gepleegd.

Zenuwcentrum
Beeld AFP

Het is niet de eerste keer dat politiekorpsen ontwapend worden in Guerrero. Sinds 2014 gebeurde dat al meer dan tien keer, maar nooit in een stad zo groot als Acapulco. 

De stad was eens een prestigieuze badplaats - in de jaren 60 was Acapulco een ware trekpleister voor filmsterren - maar viel ten prooi aan de strijdende drugbendes. Vorig jaar had de stad een moordratio van 103 per 100.000 inwoners, een van de hoogste ter wereld.