Direct naar artikelinhoud
energie

"Maatregelen van energieminister Marghem volstaan niet om stroomtekort te vermijden"

De kerncentrale in Tihange.Beeld BELGA

Het stroomtekort kan in november oplopen tot 1.600 of 1.700 megawatt. Dat blijkt uit een rapport van netwerkbeheerder Elia. De maatregelen die energieminister Marie-Christine Marghem (MR) voorstelde, volstaan met andere woorden niet.

Afgelopen vrijdag raakte bekend dat in november slechts één van de zeven kerncentrales in ons land operationeel zullen zijn, onder meer vanwege betonrot in enkele installaties. Netwerkbeheerder Elia startte onmiddellijk een onderzoek om in kaart te brengen wat het maximale stroomtekort kan  zijn. Maandag werd het aan minister Marghem gepresenteerd. 

Uit het rapport blijkt dat het tekort kan oplopen tot 1.600 of 1.700 megawatt, schrijft De Standaard. Dat komt overeen met twee middelgrote kerncentrales. Het nieuws wordt door verschillende goedgeplaatste bronnen bevestigd aan onze redactie. 

Worst case scenario

Let wel, dit gaat om een soort worst case scenario. Wanneer er tekorten dreigen, kan ons land altijd stroom van het buitenland invoeren. Maar ook daarvoor kunnen de omstandigheden tegenzitten. Als het weinig waait in Duitsland, een land met veel windenergie, valt die toevoer stil. En wanneer het erg koud is in Frankrijk, heeft dat land zijn zelf veel meer elektriciteit nodig.

Marghem presenteerde deze ochtend al maatregelen om het gat in de stroombevoorrading te dichten. Maar ze geraakt voorlopig maar aan een extra capaciteit van 750 megawatt. Ze wil onder meer een gascentrale in Vilvoorde heropstarten, vraagt aan de bedrijven om minder te verbruiken op piekmomenten, wil dieselgeneratoren aansluiten op het hoogspanningsnet en de bestaande centrales efficiënter laten werken. 

Maar ook mét Marghems ingrepen blijft er dus nog een mogelijk tekort van 850 à 950 megawatt in de piekmomenten. Ze gaf in het parlement zelf al aan dat dit nog maar een eerste stap was. Momenteel zit een task force samen met onder meer producent Engie Electrabel, netwerkbeheerder Elia, energiewaakhond CREG en Marghem. Ze bekijken welke verdere maatregelen nog genomen kunnen worden.