Direct naar artikelinhoud
Wielrennen

Campenaerts zorgt voor verrassende derde medaille op WK wielrennen

Victor Campenaerts.Beeld BELGA

Victor Campenaerts is na Brent Van Moer en Remco Evenepoel goed voor de derde Belgische medaille op het WK wielrennen in Innsbruck. Onze 26-jarige landgenoot reed bij de profs naar een derde plaats in de tijdrit. De wereldtitel was voor een sterke Rohan Dennis. Tom Dumoulin werd tweede. 

Goed 52 kilometer knokken tegen de tijd en aan het eind hopen op een dichte ereplaats, dat was het doel van Victor Campenaerts toen hij in Oostenrijk van het startpodium rolde. De Antwerpenaar wilde de beste Belg ooit worden op een WK tijdrijden bij de profs. In plaatsen uitgedrukt betekende dat op zijn minst een top vijf.

Van Laurens De Plus (50ste) hoefde het alvast niet te komen aan Belgische zijde. De renner van Quick.Step ontgoochelde met een mindere dag, terwijl de Deen Madsen de eerste echte richttijd neerzette. Spelbreker op het parcours was de vijf kilometer lange beklimming van de Gnadenwald.  

Nog voor de klim was duidelijk dat Rohan Dennis een klasse sterker was dan zijn tegenstanders. De Australiër verpulverde iedereen en zou aan de streep 1 minuut en 21 seconden beter doen dan de latere tweede.

Dat leek logischerwijs Tom Dumoulin te worden, maar dat was buiten Campenaerts gerekend. Onze landgenoot verscheen met een bijzonder knappe tussentijd op het toneel na de Gnadenwald-klim. De Belg was zowaar de eerste en enige die zich daarmee tussen topfavorieten Dumoulin en Dennis wist te wurmen.

De beste Belgische prestatie op het WK tijdrijden was toen al een feit. Hamvraag was plots welke medaillekleur het zou worden voor Campenaerts. In een prangend slot perstte Dumoulin er nog alles uit om uiteindelijk een zucht - 51 honderdsten - sneller dan Campenaerts over de meet te komen. Net geen zilver dus voor de Europese kampioen, al is het allesbehalve een schande om na Dennis en Dumoulin in een tijdrit te finishen. 

Twitter bericht wordt geladen...