Direct naar artikelinhoud
DM Zapt

Dat Geert Bourgeois ‘taxkut’ zegt, in plaats van ‘tax cut’, maakt vlaamsparlement.tv niet sexyer

Journaliste Barbara Sauer interviewt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).Beeld vlaams parlement tv

In DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Stef Selfslagh over de nieuwe zender vlaamsparlement.tv (42 bij Telenet, 279 bij Proximus).

"De televisie besteedt te weinig aandacht aan politici", moet Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) gedacht hebben. "Terzake, De afspraak, Villa Politica, De zevende dag, Het journaal, Het nieuws, Telefacts: erg veel mogelijkheden om in de audiovisuele media ons maatschappelijk relevante zegje te komen doen, krijgen we niet."

En dus richtte hij vlaamsparlement.tv op: een zender die in opdracht van het Vlaams Parlement programma's maakt over datzelfde Vlaams Parlement, "teneinde feitelijk en eerlijk met de burger te communiceren".

Truken

Hoe feitelijk en eerlijk vlaamsparlement.tv wel is, bleek afgelopen maandag in het programma Studio Parlement. Daarin deed journaliste Barbara Sauer alsof ze Geert Bourgeois (N-VA) aan de tand voelde over diens Septemberverklaring. "Een begroting in evenwicht: meestal horen daar truken bij. Welke truken waren het dit jaar?", vroeg ze feitelijk glimlachend en eerlijk knipogend aan Bourgeois.

Als het van Barbara Sauer afhangt, gaat de regering-Bourgeois ook na de verkiezingen vrolijk verder

De minister-president begreep meteen wat Sauer écht bedoelde, namelijk: "Als u mij de kans geeft, weledele heer Bourgeois, tevens mijn zeer gewaardeerde opdrachtgever, om even te pretenderen dat ik net zo kritisch ben als Linda De Win, mag ú de kijkers zo meteen zonder weerwoord bedelven onder het slapste gelul dat ooit door een minister-president de ether is ingestuurd."

Bourgeois knikte dankbaar en produceerde vervolgens een antwoord waarin hefbomen, nationale banken, Europese boekhoudregels en structurele maatregelen dolenthousiast over elkaar heen tuimelden. "Oké dan", zei Sauer, nadat haar baas was uitgerateld.

Sexy

Nog meer feitelijkheid en eerlijkheid kregen we in het interview met Jan Peumans. Nadat Peumans de Vlaamse regering uitvoerig had bewierookt, vroeg Sauer: "Er is dus wel degelijk een reden om uzelf op de borst te kloppen?" Peumans bevestigde - voor de tweede keer, eigenlijk - maar voegde eraan toe dat het werk van deze regering nog niet af is. "Nee", zei Sauer, "dat wordt de komende jaren verdergezet."

Jan Peumans (N-VA) en journaliste Barbara Sauer.Beeld vlaams parlement tv

Die aanvulling was weliswaar niet helemaal feitelijk - de huidige Vlaamse regering stopt ermee op 26 mei 2019 - maar wél eerlijk: als het van Barbara Sauer afhangt, gaat de regering-Bourgeois ook na de verkiezingen vrolijk verder.

Sexy? Daar slaagde 'Studio Parlement' wat minder goed in. Al had Geert Bourgeois het wel consequent over een 'taxkut' in plaats van een 'tax cut'

Behalve eerlijk en feitelijk moest vlaamsparlement.tv ook sexy zijn, had Jan Peumans bij de lancering van de zender verklaard. Daar slaagde Studio Parlement wat minder goed in. Al had Geert Bourgeois het wel consequent over een taxkut in plaats van een tax cut.

Maar qua eerlijkheid en feitelijkheid? Topprogramma.