© TOM GOYVAERTS/GMAX Agency

Weer tegen het Zwarte Beest: Beerschot speelt finale tegen Cercle Brugge, vijf jaar na laatste match voor faillissement

Vijf jaar geleden ontmoetten Beerschot AC en Cercle Brugge elkaar in play-off III. Later zou blijken dat het de laatste wedstrijd van Beerschot AC zou zijn. Straks staan beide ploegen in Brugge opnieuw tegenover elkaar. We polsten bestuurslid Walter Damen en enkele supporters naar hun gevoelens toen en nu.

HUGO FRET

“We naderden toen het einde van de Patrick Vanoppen-periode” herinnert supporter John Neel zich. “Nu bevindt onze club zich in een positieve flow. De toekomst oogt mooi. Bovendien kan de ploeg geschiedenis schrijven. In één ruk van eerste provinciale naar eerste klasse zou ongezien zijn.”

© Walter Saenen - WAS

“We wonnen dit seizoen al op Cercle. In de met 2-3 verloren thuismatch tegen Cercle, zat coach Vercauteren meer dan 80 minuten te sterven op zijn bank. Ik heb alle vertrouwen in onze coach Marc Brys en de spelers. Hij pakt wel uit met een tactisch plan en zal voor een mentaal gefocuste ploeg zorgen. Wat ik zeker weet, is dat Beerschot Wilrijk geen ‘12+1’ jaar zal nodig hebben om terug te keren naar 1A. Wij pakten al in ons eerste seizoen een periodetitel. Het seizoen kan nu al niet meer stuk.”

“De groep lijkt me er klaar voor”

“We wonnen toen de eerste match van play-off III,” zegt bestuurslid Walter Damen. “Overmoed, concentratieverlies en allerlei extrasportieve perikelen deden ons later de das om. Nu beleef ik de finales als bestuurslid en heb ik het gevoel dat onze groep er klaar voor is. De Cerclefans juichen met Beerschot Wilrijk als tegenstander. Die rol van underdog ligt ons wel. Het zou een mooie genoegdoening zijn mochten we nu uitgerekend Cercle Brugge uit eerste klasse kunnen houden. Eerst thuis spelen, vind ik een voordeel. Een vol huis met enthousiaste supporters. Hopelijk krijgen we van Cercle vijfduizend plaatsen voor de terugmatch, zodat het ook in Brugge een groot voetbalfeest wordt.”

© Walter Saenen - WAS

“Nu is de spelersgroep gezond”

Toen we verloren op Cercle, was het kalf al verdronken”, zegt supporter Frank De Lee. “Psychologisch was onze ploeg toen leeg. Eender wie speelt, nu is de groep gezond. Mochten we het niet halen, zou ik ontgoocheld zijn, maar ik ben nu al blij dat we die finalematchen mogen spelen. Je kunt de wedstrijden van toen niet vergelijken met die van nu. Ik heb alle vertrouwen in een goede afloop en in onze coach, Marc Brys.”

“Ik beleefde de degradatie vijf jaar geleden als een kwade droom”, vertelt supporter Francis Kermans. “Toen bleek Cercle Brugge ons ‘Zwarte Beest’ en dit seizoen herhaalt zich dat. Ik denk dan vooral aan het 2-3 verlies op het Kiel nadat we acht minuten voor het affluiten nog een 2-0 voorsprong telden. Zet je alles op een rij, dan is Cercle Brugge favoriet. Ik heb ook angst voor de scheidsrechters die worden aangeduid. Vijf jaar geleden kregen we twee weken na elkaar dezelfde ref. Het kan spannend worden, maar veel zal afhangen van de eerste wedstrijd op het Kiel.”

MEER OVER K. Beerschot V.A.