Schilderij van Hockney verkocht voor 90 miljoen dollar: recordbedrag voor levende kunstenaar

© EPA-EFE

Een schilderij van de Britse kunstenaar David Hockney is bij veilinghuis Christie’s New York voor 90,3 miljoen dollar geveild. Het werk ‘Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)’, dat popartkunstenaar Hockney in 1972 schilderde, levert zo een nieuw record op voor een nog levende kunstenaar. Het vorige record stond op naam van kitschkunstenaar Jeff Koons, wiens ‘Balloon Dog (Orange)’ in 2013 voor 58 miljoen dollar onder de hamer ging.

jvh

De veiling begon op 18 miljoen dollar, maar al na 30 seconden was de kaap van 50 miljoen dollar gerond. Uiteindelijk werd het schilderij na ongeveer negen minuten geveild voor 80 miljoen dollar. Samen met kosten en commissies moet de nieuwe eigenaar 90,3 miljoen dollar ophoesten. Van dat bedrag gaat niets naar de artiest, die het werk in 1972 verkocht voor ongeveer 20.000 dollar.

‘Portrait of an Artist’ is een iconisch werk van Hockney, het werk prijkt op de voorpagina van talrijke boeken over de Britse artiest. Het toont een openluchtzwembad in een idyllische, heuvelachtige omgeving. Eén figuur is aan het zwemmen, een andere kijkt peinzend van op de rand toe.

De intussen 81-jarige Hockney wordt beschouwd als een van de meest toonaangevende hedendaagse schilders. Het hoogste bedrag dat tot nu toe voor een werk van hem was opgehoest, was “amper” 28 miljoen. Dat werd in mei dit jaar betaald voor zijn in 1990 gecreëerde werk ‘Pacific Coast Highway and Santa Monica’.

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen