Marthe Truyen in 2022 na de SKM Ladies Cycling Cup in Borsbeek.© GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Wielrennen vrouwen-elite

SKM Ladies Cycling Cup voor het eerst buiten Antwerpen: “Doel blijft jonge meisjes ervaring te laten opdoen in UCI-koersen”

Schellebelle -

In Schellebelle wordt deze zaterdag de eerste manche gereden van de SKM Ladies Cycling Cup. Een primeur voor zowel de Oost-Vlaamse gemeente als het regelmatigheidscriterium zelf. Er wordt immers voor het eerst buiten de Antwerpse provincie gereden.

Karel Lemmens

“We zijn aan onze derde editie toe van de SKM Ladies Cycling Cup en de vorige twee jaargangen vonden plaats binnen de grenzen van de Antwerpse provincie”, bevestigt Staf Van Mensel, voorzitter van deze zesvoudige wedstrijdenreeks en organisator van de finale in Aartselaar.

“We mogen niet zonder enige trots zeggen dat de eerste twee edities een schot in de roos waren en compleet beantwoordden aan het doel dat we voor ogen hadden. We willen jonge meisjes laten proeven en ervaring opdoen in UCI-koersen. WorldTour-ploegen sluiten we weliswaar niet uit, maar we laten ze maar beperkt toe, precies om jonge meisjes maximale kansen te bieden hun weg te zoeken in dit soort wedstrijden. We worden daarin volledig gesteund door Belgian Cycling.”

Twee wedstrijden in Oost-Vlaanderen

Nieuwkomer Schellebelle is niet aan zijn proefstuk toe bij het organiseren van een UCI-wedstrijd 1.1. Het organiseerde de voorbije jaren al verschillende keren een vrouwenkoers. Met onder meer tweemaal Lorena Wiebes en Charlotte Kool prijken er mooie namen op de erelijst, al zullen beide Nederlandse rensters dit jaar niet aan de start staan. Met vijftien kilometer over de kasseien wordt het trouwens meteen een openingswedstrijd die kan tellen. Naast Schellebelle volgt er later met Beveren-Waas op 14 juli nog een nieuwkomer. Ook in deze Oost-Vlaamse gemeente werden de voorbije jaren vrouwenwedstrijden georganiseerd, maar nu oordeelden de inrichters dat ze klaar waren voor een upgrade van hun race.

Borsbeek (20/5), Nijlen (9/6), Noorderwijk (15/8) en Aartselaar (1/9) verdienden de voorbije twee jaar al hun strepen en maken de wedstrijdenreeks compleet.

Nacriterium in Brasschaat

Ook helemaal nieuw dit jaar is het afsluitend criterium op 3 september tijdens de N8 van Brasschaat. Daar kunnen de rensters die deelnamen aan de SKM Ladies Cycling Cup bovenop het al mooie bedrag dat er te verdienen valt nog een mooie bonus opstrijken.

Met truien voor de leidster in het algemeen klassement, het puntenklassement, het jongerenklassement en de beste Belgische en Nederlandse renster kan iedereen zowat zijn eigen doelen stellen. Volgt eindlaureate in 2023 Katrijn De Clercq zichzelf op of komt er een nieuwe naam op het palmares? Dat weten we dus pas op 1 september.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen