© Jan Van Der Perre

Geen tijdelijk slachthuis in Antwerpen tijdens Offerfeest

Tijdens het Offerfeest, dat volgende week dinsdag 21 augustus plaatsvindt, zullen in Vlaanderen drie tijdelijke slachtvloeren ingericht worden waar enkel verdoofd mag worden geslacht. Die tijdelijke slachtvloeren zullen te vinden zijn in Genk, Werchter en Wolvertem. Dat laat Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) donderdag weten. In Antwerpen komt er geen tijdelijk slachthuis, enkel in slachthuis Salembier kan er onverdoofd worden geslacht.

Eerder in augustus riep de vzw Islamitisch Offerfeest Antwerpen de moslims al op om mee de bouw van een nieuw slachthuis te financieren in Sint-Katelijne-Waver. Dat viel toen in slechte aarde bij Ben Weyts, de Vlaams minister voor Dierenwelzijn. “Het is spijtig dat deze organisatie op zoek gaat naar achterpoortjes”, klonk het bij diens woordvoerder.

In Antwerpen kan met het Offerfeest slechts in slachthuis Salembier onverdoofd worden geslacht. Daar werden vorig jaar ongeveer tweeduizend dieren geofferd. Er wordt niet verwacht dat er, na het sluiten van het slachthuis van de vzw Islamitisch Offerfeest Antwerpen, een groot tekort zal zijn aan capaciteit. Veel Antwerpse moslims vieren dit feest in hun land van herkomst, waar het onverdoofd slachten nog steeds kan.

Drie tijdelijke slachthuizen

In Vlaanderen geldt sinds 2015 een verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren. Moslims die tijdens het Offerfeest ritueel willen slachten, moeten uitwijken naar een erkend slachthuis. Het Europees Hof van Justitie bevestigde eind mei nog dat die beslissing niet strijdig is met de vrijheid van godsdienst.

Verdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren mag wel nog. Dat zal volgende week het geval zijn in Genk, Werchter en Wolvertem.

Vanaf 2019 zal er overigens een totaalverbod op onverdoofd slachten gelden. Vanaf dan zullen er in Vlaanderen enkel nog dieren ritueel geslacht mogen worden na een omkeerbare verdovingstechniek zoals elektronarcose.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER