Direct naar artikelinhoud
De dag van

U kent de vijfsecondenregel, maar hebben bacteriën er al van gehoord?

U kent de vijfsecondenregel, maar hebben bacteriën er al van gehoord?
Beeld ANP

Elke dag wordt er wel iets gevierd. Of het nu Dag van de Klant, het Pluimvee of het Palindroom is. De Morgen beantwoordt daarover deze zomervakantie elke dag een goede vraag. Vandaag: Clean Your Floor Day.

Minder appetijtelijk dan Wereldfrietjesdag, minder koddig dan Dag van de Dolfijn en al helemaal minder plezant dan Verhuis-Maar-Allemaal-Naar-Zuid-Frankrijk-Dag, maar het is nu eenmaal niet anders. Vandaag is Clean Your Floor Day. De vloer poetsen, dus. Tenzij u een even grote hygiëne-freak bent als Jack Nicholsons personage in As Good as it Gets, is dat waarschijnlijk niet uw lievelingsbezigheid.

En toch is het belangrijk om de vloer regelmatig een goede beurt te geven. Al die bacteriën, weet u wel. Tenzij voor de aanhangers van de driesecondenregel, natuurlijk. Of de vijf- of tiensecondenregel, naargelang hun graad van nonchalance. Die regel stelt dat, als je eten op de grond laat vallen, je dat gewoon snel genoeg moet oprapen. Het wordt pas na 3 seconden besmet door bacteriën (of 5, of 10) en is dus ook na die val perfect eetbaar.

Wachten die bacteriën inderdaad in alle beleefdheid een paar seconden vooraleer ze dat koekje op de grond helemaal overnemen?

Die x-secondenregel is voor velen een excuus om een lekkernij niet weg te hoeven gooien na een lomp moment. Maar is er eigenlijk iets van aan? Wachten die bacteriën inderdaad in alle beleefdheid een paar seconden vooraleer ze dat koekje op de grond helemaal overnemen? Nee, uiteraard niet. De driesecondenregel en haar varianten zijn quatsch. De bacteriën vallen meteen aan, hoe hard u ook 'driesecondenregel' roept.

Keukenhanddoek

Om die teleurstelling wat vlotter te laten binnenkomen: een paar woorden van troost. De driesecondenregel werd merkwaardig vaak onderzocht en wetenschappers ontdekten wel dat de graad van bacteriële besmetting afhangt van contacttijd met de grond, het type ondergrond en de kleverigheid ervan.

Als u een zakje M&M's op de parketvloer laat vallen, is er geen enkel probleem. Die smelten namelijk in je mond, niet op de grond. Een lepel spaghettisaus op het vasttapijt: minder aan te raden. De x-secondenregel is dus toch een béétje waar.

Bovenstaande is eigenlijk eenvoudig samen te vatten: gebruik uw gezond verstand. Al bestaat de kans dat uw bacteriële prioriteiten gewoon vervallen als u dit over uw keukenhanddoek leest.

Keukenhanddoek
Beeld AP