© JEFFREY GAENS

Besnik Hasi analyseert bekerfinale: “KRC Genk bleef onder de verwachting, vanaf minuut 1”

“De Heizel blijft een speciale plaats voor mij, hier maakte ik mijn laatste doelpunt voor KRC Genk, in de bekerfinale tegen Standard.” Aan het woord: Besnik Hasi. De voormalige Genkse middenvelder trok zaterdagavond speciaal voor uw krant een dikke jas en sjaal aan, zette een wollen muts op het hoofd en analyseerde de finale live - met bevroren tenen - van in het Koning Boudewijn Stadion.

Kristof LIBERLOO

De bekerfinale 2018 begint met enkele minuten vertraging omdat scheidsrechter Lardot het doelnet eigenhandig moet oplappen met een stukje tape dat hij aan de clubdokter van Standard gevraagd heeft. Op dat moment ontvouwt zich in het Genkse supportersvak een gigantische tifo met Domenico Oliveiri die de cup kust. “Heb ik nooit gedaan”, lacht Hasi. “Ik heb de beker zelfs nooit in mijn handen gehad, de hele tijd was ik aan het vieren en feesten. Het werd een geweldige avond in 2000, maar ik was ook triestig omdat ik wist dat het mijn laatste match was met al mijn Genkse vrienden.”

Hasi trekt vlak voor de aftrap zijn sjaal nog iets strakker aan en werpt een blik op het scheidsrechtersblad. “Geen verrassingen”, zegt hij. “Gillet staat zoals aangekondigd in doel. Vind ik ook logisch, als de afspraak gemaakt was dat Gillet in de beker mocht keepen. Het verschil in kwaliteit tussen hem en Ochoa is ook niet zo groot, hoor.”

Lardot fluit de finale op gang. Nu ja, op gang. Het duurt een hele tijd voor de wedstrijd ook echt van start gaat. “Beide ploegen houden het gesloten, ze willen vooral geen kansen weggeven. Carcela en Pozuelo worden meteen afgeblokt, omdat zij de belangrijkste spelers zijn. Pozuelo is een van de beste middenvelders van België, maar hij krijgt weinig ruimte. Hij zou beter af en toe de flank opzoeken, om daar aan de bal te komen. Nu moet Genk te vaak de lange bal zoeken.”

En als dat gebeurt, valt die elke keer op het hoofd van… “Luyindama. Ik dacht dat hij het misschien moeilijk zou krijgen op het harde terrein, maar daar heeft hij niet veel last van. Bij elke verre bal schuift Luyindama op om het kopduel aan te gaan. Ook aan de zijkanten. Achteraan wordt zijn positie dan overgenomen. Slim bekeken.”

Lardot: goed

Er wordt enkele keren flink geschoffeld. Lardot houdt de kaarten voorlopig op zak. “Dat is wijs van hem”, vindt Hasi. “In een finale moet strijd geleverd worden.”

Genk kan een eerste keer dreigen. Ndongala wordt de diepte ingestuurd, maar Cavanda haalt hem terug. “Ndongala had Cavanda de pas moeten afsnijden, dan was hij weggeweest”, weet Hasi. “Karelis ligt constant op de loer, maar hij heeft al enkele keren buitenspel gelopen, daar moet hij beter voor uitkijken. De Griek is ook lang buiten strijd geweest, volgens mij is hij nog niet hélemaal top.”

© Photo News

De eerste helft zit er op. Hasi: “Te weinig kansen, te weinig goed voetbal. Misschien ook door de staat van het terrein. Het ziet er behoorlijk uit, maar geloof me, als je er op staat, is het véél minder. Of ik nu al zou wisselen? Neen, daar is het te vroeg voor. Standard heeft ook nauwelijks wisselmogelijkheden, Sa Pinto zal niet snel wijzigen. Clement heeft wel kwaliteit op de bank, met Trossard en Samatta bijvoorbeeld.”

Ndongala wandelt

Het vierde kwartier is duidelijk voor de Rouches. Hasi ziet vooral problemen op de Genkse flanken. “De backs van Standard rukken steeds vaker op, Buffel en Ndongala moeten meer verdedigen, maar die laatste doet dat nauwelijks, hij helpt Nastic niet.”

Dat heeft ook Clement opgemerkt, de Genk-coach wordt bijna gek en staat aan de zijlijn te molenwieken richting Dieumerci. Hasi: “Ndongala laat zijn mannetje wéér lopen, hij wandelt gewoon terug. Ik denk dat we al weten wie er gewisseld zal worden.”

Als Ndongala ook nog geel pakt voor een schwalbe weet Hasi het zeker.

© JEFFREY GAENS

“Hij gaat er zo dadelijk uit. En op basis van zijn match vandaag, moet Genk hem volgend seizoen ook niet houden. Onvoldoende. Stuur hem maar terug naar Standard.”

Drie achterin

Ndongala wordt inderdaad gewisseld, Trossard komt in zijn plaats. Die toont meteen enkele flitsen, maar echt warm krijgt Besnik Hasi het nog altijd niet van het Genkse spel. “Er mag een goal vallen, ten eerste voor de wedstrijd, maar ook omdat ik bevries”, lacht de ex-Genkie. Aidoo komt er het dichtst bij, maar Gillet redt fantastisch. Emond scoort wel voor de Rouches, al vroeg in de eerste verlenging.

Hasi: “Als ik Clement was, zou ik achteraan nu met drie gaan spelen en Nastic naar de kant halen. Aidoo, Colley en Mata hebben snelheid genoeg.”

Meer verwacht

Maar Genk komt niet meer langszij. Al had Hasi daar wel stiekem op gehoopt.

“Natuurlijk had ik liever dat Racing won, maar het heeft niet mogen zijn. Genk heeft dat aan zichzelf te wijten, het voetbalde niet goed genoeg. Standard speelde zoals ik verwacht had, het keek de kat uit de boom en ging fysiek de strijd aan. Genk kon daar te weinig tegenover zetten. Al vanaf minuut één bleef het onder de verwachtingen. Luyindama en Aidoo zijn voor mij de uitblinkers. Twee verdedigers, dat zegt genoeg.”

“Natuurlijk komt deze nederlaag aan, maar ik denk dat Racing zich kan herpakken in play-off 1. De motivatie gaat nu misschien nog groter zijn omdat het de beker misliep.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer