Direct naar artikelinhoud

Zoeken op Avril Lavigne geeft het grootste risico op computervirussen

Avril Lavigne is de gevaarlijkste beroemdheid op internet. Wie op het wereldwijde web een zoekopdracht naar de Canadees-Franse singer-songwriter doet, heeft de grootste kans op virussen, schadelijke software of om zelfs gehackt te worden. Dit blijkt uit de jaarlijkse Most Dangerous Celebrities-lijst van beveiligingsbedrijf McAfee.

Avril lavigneBeeld reuters

Het is voor het eerst in de elf jaar dat McAfee zijn lijst samenstelt dat een zangeres bovenaan prijkt. En dat het uitgerekend de 32-jarige Avril Lavigne is, is best opvallend.

Nu eindigde Lavigne al eens op de tweede plaats op de lijst, in 2013 was alleen een online zoekopdracht naar de Britse actrice Lilly Collins gevaarlijker. Maar dat was in de periode dat Lavigne, goed voor de wereldwijde verkoop van 40 miljoen platen, volop in de spotlights stond.

De voorbije jaren is de carrière van de zangeres van hits als Sk8er Boi, Complicated en I'm With You op een laag pitje geraakt doordat Lavigne worstelde met de ziekte van Lyme. Eerder dit jaar maakte ze bekend aan de betere hand te zijn en verschenen er berichten over een mogelijk nieuwe album aan het eind van dit jaar. Volgens McAfee zou dit nieuws onder fans van Lavigne hebben geleid tot meer zoekopdrachten op Google, Bing en Yahoo.

Twitter bericht wordt geladen...

Martin Garrix

Maar ook niet-liefhebbers van Lavigne zochten veel op haar naam, na (valse) berichten op sociale media dat de zangeres zou zijn overleden. Ook bleken veel internetgebruikers gefascineerd door Lavigne nadat E! Online uitgebreid publiceerde over een complottheorie waaruit zou blijken dat de Canadese jaren geleden zou zijn vervangen door een lookalike genaamd Melissa Vandella. Dankbaar maakten cybercriminelen gebruik van deze extra belangstelling door mensen naar betrouwbaar ogende sites te lokken om vervolgens met malware hun wachtwoorden en persoonlijke gegevens in handen te krijgen.

Een op de zeven zoekopdrachten naar Lavigne leverde internetgebruikers een risico op. De zoekopdracht 'Avril Lavigne + free mp3' is volgens McAfee het riskantst, en is in bijna een kwart van de gevallen vragen om problemen. Lavigne nam daarmee de koppositie over van Amy Schumer, die in 2016 nog de lijst aanvoerde. Dit jaar was de Amerikaanse actrice helemaal niet terug te vinden bij de eerste tien op de lijst. Sterker nog: waar andere jaren de Top 10 een verzameling van Hollywoodsterren, tv-persoonlijkheden en muziekartiesten was, zijn er dit jaar louter zangers en zangeressen terug te vinden.  

Zo staat Bruno Mars op de tweede plaats, vlak voor Carly Rae Jepsen en ex-One Directionlid Zayn Malik. Verder staan in de Top 10 Celine Dion, dj Calvin Harris, Justin Bieber, Diddy, Katy Perry en Beyoncé. Dj Martin Garrix was de gevaarlijkste Nederlandse beroemdheid op internet, volgens het onderzoek van McAfee.

Twitter bericht wordt geladen...