Direct naar artikelinhoud
Gent

Geknoei met gunningen in Gentse bouwdossiers?

Er lijkt geknoeid te zijn met de gunningsprocedure voor dit stadsgebouw dat aan de Oude Dokken moet verrijzen.Beeld XDGA

Bij het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf sogent lijkt geknoeid bij de aanbesteding voor drie bouwprojecten. Twee van de drie leden van het directiecomité worden weggepromoveerd. Dat meldt nieuwssite Apache.

Het stadsontwikkelingsbedrijf sogent is een satelliet van de stad Gent en buigt zich over de grote bouwprojecten in de Arteveldestad. Aan de aanbestedingsprocedure van drie van die projecten hing een geurtje. Het stadsgebouw aan de Oude Dokken, waar de komende jaren een nieuwe wijk verrijst, is een eerste. Ook bij de procedures voor buurtcentrum de Wasserij in Sint-Amandsberg en het S-gebouw achter het station Gent-Sint-Pieters zou zijn geknoeid.

Gelijke speelveld

De raad van bestuur van sogent vroeg een advocatenbureau om die procedures te onderzoeken. Het bureau heeft daarover een rapport geschreven. De conclusies daarvan doen volgens Apache "ernstige vragen stellen over het gelijke speelveld voor projectontwikkelaars en de transparantie en objectiviteit in gunningsprocedures." 

Strafbare fouten zouden niet zijn gevonden. Wel weet het nieuwsmedium dat twee van de drie leden van het sogent-directiecomité worden weggepromoveerd naar een andere functie.