De bewoners van de Bosvelden zien het niet zitten dat ondernemers en bedrijven zich vestigen tussen hun woonwijk en het Sint-Claracollege.© EMA

“Bedrijven tussen woonwijk en school? Wie verzint zoiets?”: Groen ziet meer heil in uitbreiding industriepark Hoge Mauw

Arendonk -

De bewoners van de Bosvelden in Arendonk vinden het niet wenselijk dat de overgebleven open ruimte in hun wijk wordt volgebouwd en zeker niet met (kleine) bedrijven. Dat hebben ze duidelijk laten blijken op een druk bijgewoonde buurtvergadering in het Sint-Claracollege.

Eddy Meulemans

Omdat er in Arendonk grote nood is aan extra ruimte voor bedrijven en het industriepark Hoge Mauw al helemaal vol zit, is het provinciebestuur overal in het dorp met een verruimde blik gaan zoeken naar alternatieve locaties. Zo hebben de onderzoekers hun oog laten vallen op een groot onbebouwd terrein achter warenhuis Aldi, tussen woonwijk Bosvelden en het Sint-Claracollege. Niet dat de provincie er morgen een nieuw industriepark uit de grond wil stampen, maar ze is wel vast van plan om het gebied een nieuwe ‘gemengde bestemming’ te geven: een mix van natuur, trage wegen, speelgelegenheid voor de kinderen, woningen én kleine bedrijven.

“We denken daarbij aan de vele kleine aannemers, loodgieters en andere ondernemers in onze gemeente die hun garage ontgroeid zijn en nu verwoed op zoek zijn naar een vrije kavel waar ze een nieuw kantoor, magazijn of werkruimte kunnen bouwen”, zegt burgemeester Kristof Hendrickx (N-VA). “Maar wees gerust, zoiets kan voor ons alleen als het ook past in de omgeving, dus met respect voor de omwonenden en de school. Een staalbouwfirma of grote schrijnwerkerij, waar de hele dag luidruchtige zaagmachines aan het werk zijn, is hier zeker niet welkom. Ook zwaar verkeer is uit den boze.”

Berendonk en Klotputten

Gemeenteraadslid Tom Claessen (Groen) erkent de behoefte aan extra ruimte voor lokale ondernemers. “Maar bedrijven tussen een woonwijk en een school? Wij vinden dat een heel slecht idee. Wie verzint zoiets? Een bedrijvencluster, ook al is het voor kleine ondernemingen, hoort hier niet thuis”, zegt Claessen. “Het provinciebestuur heeft al laten weten dat het in oktober ook nog wil onderzoeken om ons bestaande industrieterrein Hoge Mauw te herstructureren en uit te breiden in de richting van Klotputten en Berendonk. In deze plannen kan volgens ons zeker ook ruimte gecreëerd worden voor kleine of startende ondernemingen.”

Oppositiepartij Groen gaat daarom maandag aan de gemeenteraad voorstellen om het voorliggend provinciaal ruimtelijk structuurplan (PRUP) voor Bosvelden, Daries en Schotelven even te parkeren en te wachten op de uitkomst van het uitbreidingsproject van de Hoge Mauw. “Want dan is het misschien helemaal niet meer nodig om midden in de woonkern nog een klein bedrijvenpark bij te maken”, zegt hij.

Schotelven

Ook het Schotelven, meer richting Oud-Turnhout, zit mee vervat in de plannen van het provinciebestuur. Langs het Schotelven zijn al vele jaren enkele kleine en middelgrote ondernemingen gevestigd, waaronder twee tankstations, doe-het-zelfzaak Hubo, aanhangwagencentrale AC, gereedschapswinkel Sercomat en Keukens Vervecken. “Al deze bedrijven zitten daar goed”, zegt gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA). “Zij hoeven dus zeker niet weg. Alleen willen we de infrastructuur errond zodanig verbeteren dat ze in de toekomst nog verder kunnen groeien in optimale en veilige omstandigheden, waarbij ze beter bereikbaar worden voor hun klanten en leveranciers en waarbij het auto- en vrachtverkeer zo veel mogelijk gescheiden wordt van de fietsers en voetgangers.”

Het gebied dat de provincie wil inrichten voor ‘gemengde bedrijvigheid’, ligt vlak bij een woonwijk met tweehonderd huizen, een secundaire school van duizend leerlingen, een basisschool van nog eens zevenhonderd schoolkinderen en een grote kindercrèche.© EMA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners