Irène leerde op haar 62ste schrijven, nu stelt ze haar boek voor

© dhh

Irène Demuynck (73) uit Groot-Bijgaarden heeft met Van au pair tot ambassadeur haar eerste boek uitgebracht. Dat is heel bijzonder, want Irène leerde pas op haar 62ste lezen en schrijven. In het boek staat haar straffe ontwikkeling neergepend.

Dieter Hautman

Het lijkt absurd in deze moderne tijden, maar er zijn nog steeds mensen die amper kunnen lezen en schrijven. Tot tien jaar geleden kon ook Irène Demuynck uit Groot-Bijgaarden dat niet. Toen kwam ze in contact met het Centrum voor Basiseducatie. “Als kind heb ik nooit een erg goede schoolopleiding genoten”, vertelt ze. “Ik leefde enkele jaren in een weeshuis, ging nadien even naar een basisschool waar ik telkens in hetzelfde jaar zat, om dan op mijn twaalfde plots lessen in de huishouding te krijgen. Ik leerde naaien, strijken en koken, maar ik heb nooit goed leren lezen.”

Irène ging al op jonge leeftijd aan de slag als au pair. Nadat ze was getrouwd, zorgde haar man voor het inkomen in het gezin. Van hem mocht ze niet gaan werken. “Toen we gescheiden waren, viel ik plots alleen met de kinderen. Voordien deed mijn man alle betalingen en het papierwerk. Nu moest ik terugvallen op mijn dochters. Ik voelde me zelf machteloos en leefde jarenlang in een cocon”, vertelt Irène Demuynck.

Smoesjes

Dat duurde zo vele jaren. Irène probeerde telkens te camoufleren dat ze amper kon lezen en schrijven. “Ik verzon de gekste smoesjes zodat het niet zou opvallen”, zegt ze. “Maar elf jaar geleden sprak een buurvrouw me erover aan. Zij raadde me aan om eens langs te gaan bij het Centrum voor Basiseducatie. Zo leerde ik plots op mijn 62ste schrijven, lezen en met de computer werken.”

Ze kreeg er les van onder andere Kris Baert en Madeleine Limbourg. “Die mensen zegden me voor het eerst in mijn leven dat ik iets goed had gedaan”, zegt Irène. “Dat gaf me een enorme boost. Intussen zijn we tien jaar later en volg ik zelfs een cursus Engels. Heel handig, want een van mijn dochters woont in Canada en mijn kleinkinderen daar spreken alleen Engels.”

Ambassadeur

Omdat Irène een grote weg aflegde, werd ze de ambassadeur van het Centrum voor Basiseducatie. Dat resulteerde nu in het boek Van au pair tot ambassadeur. “In het boek vertel ik over de hele weg die ik heb afgelegd. Ik wil anderen motiveren om voor het Centrum voor Basiseducatie te kiezen en hun leven een nieuwe wending te geven.”

Het boek werd geschreven door Jan Heyvaert van Uitgeverij De Draak. “Zelf kan ik nog geen boek schrijven, want ik ondervind dat ik nog steeds te veel fouten maak”, zegt Irène. “Maar niettemin ben ik ontzettend fier op wat ik al geleerd heb. Mijn wereld is helemaal opengegaan. Ik sta veel sterker in mijn schoenen en het lijkt wel of ik een tweede leven kreeg.”

Zo is Irène nu een van de drijvende krachten in de Reinaertwijk, waar ze al jaren woont. “Ik werk mee aan verschillende projecten en ik voel me nuttig. Eigenlijk is het jammer dat ik zoveel kostbare tijd van mijn leven heb verloren.”

Op 4 november staat Irène Demuynck op de Boekenbeurs waar ze ook zal signeren

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen