Hoofdredacteur van de Franstalige krant La Libre, Dorian de Meeûs.
Foto: VRT NWS

Hoofdredacteur La Libre: "Cordon sanitaire in de media zorgt ervoor dat radicaal-rechts niet leeft in Wallonië"

Waarom weet radicaal-rechts in Vlaanderen zoveel kiezers te overtuigen, maar hebben ze amper aanhang aan de overkant van de taalgrens? Volgens de hoofdredacteur van de Franstalige krant La Libre Dorian de Meeûs is dat onder meer het gevolg van het zogenoemde cordon médiatique. De Meeûs vindt dat die afspraak ook voor PVDA zou moeten gelden. 

In Franstalig België zal je op tv of radio nooit een rechtstreeks interview zien of horen met een radicaal-rechtste politicus. Die afspraak bestaat al lang tussen de verschillende omroepen en wordt strikt toegepast. De overeenkomst geldt niet voor kranten, maar ook zij publiceren amper interviews met radicaal-rechts. 

Volgens De Meeûs is dat een belangrijke verklaring waarom radicaal-rechts geen voet aan grond krijgt in Wallonië. Dat zei hij in De Afspraak op vrijdag. "Als er zowel in de politiek als in de media een cordon is, dan leven ze niet. Dan bestaan ze niet eigenlijk." 

Chez Nous

Dat is bijvoorbeeld het geval voor Chez Nous, de Franstalige tegenhanger van het Vlaams Belang, meent De Meeûs. "Wij waren aanwezig op de persconferentie over de oprichting van de partij, maar we gaan geen lang interview met de voorzitter publiceren."

Volgens De Meeûs profiteert het Vlaams Belang van het feit dat er in Vlaanderen een cordon sanitaire is in de politiek, maar niet in de media. "Dat is een probleem. Jullie geven de stem om hen te laten zeggen dat ze slachtoffers zijn en wat ze willen." 

Dat ze niet bestaan als je ze niet aan het woord laat, dat is gewoon niet waar

Koens Geens (CD&V), federaal parlementslid

"Dat ze niet bestaan als je ze niet aan woord laat, dat is gewoon niet waar", wierp federaal parlementslid Koen Geens (CD&V) De Meeûs voor de voeten. "We hebben dat in Vlaanderen ook 20 jaar toegepast en we hebben ze er niet mee kapot gekregen." 

Niet enkel het cordon médiatique speelt een rol in het uitblijven van radicaal-rechts succes ten zuiden van de taalgrens. "Er is gewoon geen leider met veel charisma aan die kant van het politieke spectrum. Dat is zeker één van de grote redenen", aldus De Meeûs.

Wat met PVDA?

"Er is sprake van 2 maten en 2 gewichten", aldus Geens. Rond het radicaal-linkse PTB-PVDA bestaat geen cordon médiatique. 

Persoonlijk ben ik een voorstander van een cordon rond PTB-PVDA
Dorian de Meeûs, hoofdredacteur La Libre

Volgens De Meeûs ligt dat heel moeilijk binnen de Franstalige pers. "En het moet algemeen zijn, anders werkt het niet. Persoonlijk ben ik er wel een voorstander van. Meneer Geens heeft helemaal gelijk dat die 2 maten en 2 gewichten niet te verantwoorden zijn."

Bekijk: de discussie over het cordon sanitaire in De Afspraak op Vrijdag

Videospeler inladen...

Meest gelezen