BRAND

Haag aan Mariakapel in Uikhoven vat vuur door gasbrander

Maasmechelen -

Een Mariakapel in het centrum van Uikhoven heeft maandag rond 11.30 uur vuur gevat. De oorzaak is een gasbrander.

Mark Dreesen

De kapel staat op de hoek van de Pastoor Goossenslaan en de Herbrichtstraat naast de speelplaats van de basisschool.

Kapel Uikhoven.© Mark Dreesen

De brand ontstond toen personeel van de dienst Werken Maasmechelen onkruid onder een haag verwijderde met een gasbrander. De hoge haag vatte vuur. Door de vlammen schoot het dak van de kapel in brand. Buurtbewoners snelden toe: “De vlammen waren erg hoog. Gelukkig hadden de medewerkers van de gemeente zelf een brandblusapparaat bij, maar dat volstond niet. De brandweer van Maasmechelen was ook snel ter plaatse en heeft het vuur verder bestreden.”

© Mark Dreesen

De brandweer moest het dak van de kapel deels afbreken. Ook enkele Franse leien sneuvelden door de hitte en vielen op de grond. Een auto die geparkeerd stond naast de kapel en het Mariabeeld in de kapel lagen na afloop onder roet.

“We waren onkruid aan het verbranden”, aldus een medewerker van de gemeente. “Plots stond de haag in brand en het vuur zocht zich ongelukkig een weg onder het dak van de kapel. We hebben nog getracht te blussen en uiteindelijk toch de brandweer opgeroepen.”

“Ik ben hier 42 jaar pastoor in Uikhoven”, zegt pastoor Piet Janssen. “De kapel stond er al toen ik hier pastoor werd. De familie Plessers heeft tijdens hun leven de kapel altijd onderhouden. Wie eigenaar van de kapel is, weet ik niet. Ze is niet van de parochie Uikhoven. Hopelijk krijgt ze een nieuw dak en een likje verf.”

© mmd

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer