Direct naar artikelinhoud
Televisie

Canvas blaast stof van debatprogramma ‘Nachtwacht’

Tussen 2003 en 2005 presenteerde Jan Leyers het programma ‘Nachtwacht’ al eens.Beeld rv

Het najaar was goed, maar het voorjaar van 2019 moet nog wat beter. Daarvoor rekent Canvas onder meer op Nachtwacht, het debatprogramma met Jan Leyers dat na dertien jaar weer van het schap gehaald wordt. “Hier is nood aan.”

Er wordt gediscussieerd in Terzake. Er wordt gedebatteerd in De Afspraak. Er wordt geredetwist in De Afspraak op Vrijdag. En binnenkort komt daar ook nog eens Nachtwacht bij, waarin Jan Leyers met enkele gasten rond de tafel gaat zitten. Een beetje te veel van het goede? Nee, zegt Canvas-netmanager Olivier Goris. “De samenleving is vandaag bijzonder onrustig, er zijn nauwelijks nog zekerheden. Kijk naar de de debatten over de gele hesjes, over Marrakech, over de regering,... Er zijn veel debatprogramma’s die allen de dagelijkse actua en het rumoer volgen. Maar er is nood aan een programma dat twee stappen terugzet en nagaat wat dit betekent voor ons nu en in de toekomst.”

Die nood moet Nachtwacht ledigen. Jan Leyers presenteerde het programma al tussen 2003 en 2005. Op zaterdag gingen twee mensen rond de tafel zitten met Leyers als moderator en vragensteller. Een legendarische uitzending was bijvoorbeeld een debat tussen oud-premier Wilfrid Martens en Pierre Carette, het kopstuk van de CCC dat in de jaren ‘80 een reeks bomaanslagen had gepleegd. Het was de eerste keer dat beide met elkaar in confrontatie gingen.

Het idee om Nachtwacht weer op te diepen kwam van Leyers zelf, zegt Olivier Goris. “Hij is op m’n deur komen kloppen, ervan overtuigd als hij was dat er meer dan ooit nood is aan een programma als Nachtwacht.” Het doel is om echt inhoudelijke debatten te gaan voeren over verschillende thema’s, net zoals dat dik tien jaar geleden al gebeurde. “Neem nu Marrakech. Je hoort vaak zeggen dat men inhoudelijk over dat verdrag wil praten, maar dat gebeurt niet. Met Nachtwacht willen zo’n discussies au fond op een meer onthechte manier vastpakken. Met zijn filosofische achtergrond is Jan Leyers daar de geknipte figuur voor.”

‘Canvas moet geen programma’s maken die breed breed gaan of veel kijkers kunnen lokken. Canvas moet compromisloze topkwaliteit brengen’
Netmanager Olivier Goris

Groei

Nachtwacht is een van de handvol nieuwe programma’s waarmee Canvas volgend voorjaar uitpakt. Die programma’s moeten er mee voor zorgen dat de zender een stabiele groei vertoont na een goed najaar. Programma’s als Kinderen van de kolonie,Voor de mannen, Dank dat u bij ons was enTeam Scheire haalden allen rond de 400.000 kijkers, terwijl de vaste afspraken Terzake en De Afspraak de voorbije maanden - ook met dank aan de actualiteit - bleven groeien. 

“Goed hé”, is Goris een blij man. “Je voelt dat Canvas een sterke identiteit heeft en een unieke positie in Vlaanderen bekleedt. Wij doen dingen die andere zenders in Vlaanderen niet doen.” Dat zorgt er ook mee voor dat Canvas in tegenstelling tot de andere zenders niet lijdt onder het uitgesteld kijken. “Het live kijken gaat erop achteruit, maar Canvas gaat tegen die trend in. Er hebben dit najaar meer mensen naar Canvas gekeken dan de twee vorige najaren.” 

Al komt dat natuurlijk ook omdat Canvas na een compleet mislukte vernieuwing erg diep zat en de kijkers afgehaakt hadden. “Maar die periode is nodig geweest om te staan waar we nu staan”, zegt Goris. “Je voelt dat het nu opnieuw juist zit. Canvas moet geen programma’s maken die breed breed gaan of veel kijkers kunnen lokken. Canvas moet compromisloze topkwaliteit brengen. Tegen dat principe mag je nooit zondigen.”

Nog nieuw in het Canvas-voorjaar

- In Facebook en ik probeert VRT-journalist Tim Verheyden grip te krijgen op Facebook en de impact dat het netwerk heeft.

- Bijna negen jaar zijn dood vertelt VDB. Ik ben god niet het tragische verhaal van Frank Vandenbroucke.

- Tussen Het journaal ankeren door leerde Hanne Decoutere voor Hanne Danst een scène uit Romeo en Julia.

- Na de advocaten vraagt Gilles De Coster nu de pieren uit de neus van wetsdokters en gerechtspsychiaters in Misdaaddokters.

- In Therapie openen zeven therapeuten de deur van hun spreekkamer en registreren onbemande camera’s de sessies met cliënten.

- Tomas De Soete parodieerde de vele true crime-reeksen in zijn eerste fictiereeks Fiskepark.