De technische crew van Straatfeesten met rechts vooraan chef-techniek Jan Van Ooteghem© Stijn de Koning

Oude brandweerkazerne afgebroken: “Straatfeesten bouwt eigen backstagedorp”

Kalmthout -

In het centrum van Kalmthout vinden tijdens het Pinksterweekend de 45ste Straatfeesten plaats. De afbraak van de brandweerkazerne en de bouw van het nieuwe gemeentehuis zorgen voor extra werk: “We bouwen ons eigen backstagedorp”, vertelt Jan Van Ooteghem.

Stijn de Koning

“Na 44 edities weten we hoe we de Straatfeesten moeten organiseren en opbouwen in het centrum van Kalmthout”, lacht Jan Van Ooteghem, chef-techniek van Straatfeesten. “Sinds ons hoofdpodium voor het gemeentehuis aan het Kerkeneind staat en een kleiner podium in het Cornet-Café naast de kerk, gebruikten wij de vroegere brandweerkazerne als backstage, opslagplaats en secretariaat. Door de afbraak van de oude brandweerkazerne en de start van de bouw van het nieuwe gemeentehuis moesten we goed uitdokteren hoe we dat deze editie allemaal gingen organiseren.”

Hilariteit bij het bekijken van de gedetailleerde planning.© Stijn de Koning

“We bouwden de afgelopen jaren alles dag per dag op via een gedetailleerd draaiboek. De inkomtorens verschijnen dinsdag op het Kerkeneind en aan het hoofdpodium beginnen we woensdag te bouwen. Maar door de nood aan een eigen backstagedorp zijn we noodgedwongen enkele dagen vroeger gestart. In totaal hebben we eerst zeven grote containers laten aanrukken. Die vormen samen met een grote tent van 350m² ons backstagedorp. De tent werd opgebouwd door evenementenbedrijf Party4All uit Kalmthout, want waar het kan werken we zoveel mogelijk met lokale partners. In de tent komen vier kleedkamers voor de artiesten, een keuken, toog en loungehoek. De containers richten we in als secretariaat, opslagruimte of verzamelplek voor onze medewerkers of eigen fotografen”, legt Jan uit.

Alles startte met de levering van zeven containers.© Straatfeesten

“Onze technische crew, die de opbouw en afbraak leidt, bestaat uit 12 medewerkers. Tijdens het feestweekend, dit jaar op vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 mei, kunnen we rekenen op een 100-tal helpers. Dat gaat van seingevers over podiumtechniekers, tot tappers en mobiele teams die het terrein proper houden. We werken hoofdzakelijk met verenigingen die medewerkers leveren. Zij krijgen in ruil voor hun hulp een vooraf afgesproken procent van onze winst. Geen enkele vrijwilliger ontvangt van ons een individuele vergoeding en dat willen we zo houden bij de Straatfeesten”, pikt organisator Luk Pockelé in.

LEES OOK. Straatfeesten Kalmthout zet in op duurzaamheid: “110.000 herbruikbare bierbekers en mobiel eco-team”

“Wij zorgen er steeds voor dat het Kerkeneind, de omliggende straten en het plein voor de bibliotheek er op maandagavond terug volledig proper en vrij zijn. Sommige materialen bleven wel wat langer liggen in de voormalige brandweerkazerne omdat er niet echt druk op zat om alles direct op te ruimen en terug te verhuizen naar ons magazijn elders in Kalmthout. Nu zal het korte pijn zijn en zullen we ook ons volledig backstagedorp zo snel mogelijk na het laatste optreden op zondagnacht mee moeten afbreken en opruimen. We rekenen op maandag en dinsdag om het laatste restje Straatfeesten op te bergen en dan is het tijd om uit te rusten”, lacht mede-organisator Stijn van Bouwel.

Een tent van 350m² bouwen ze op als backstageruimte.© Stijn de Koning

Alle artiesten die spelen op Straatfeesten kunnen verpozen in deze tent.© Stijn de Koning

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners