Hoofdrolspeelster Grey’s Anatomy wordt best betaalde tv-actrice (maar daar wilde McDreamy haar niet bij helpen)

© ABC

Ellen Pompeo, de actrice die de hoofdrol speelt in de populaire ziekenhuisserie Grey’s Anatomy, wordt de best bestaalde televisie-actrice. Pompeo had van de makers een zeer hoog salaris geëist, om te bewijzen dat ook vrouwen over hun loon kunnen onderhandelen.

lbo

Grey’s Anatomy, waarin Pompeo de rol van chirurg Meredith Grey heeft, loopt intussen al 13 seizoenen. een 14e seizoen is in de maak. Voor de onderhandelingen van een 15e en 16e seizoen legde de intussen 49-jarige actrice hoge eisen op tafel. Dat deed ze op advies van Shonda Rhimes, de bedenker van de populaire ziekenhuisserie.

Met resultaat: Pompeo zal nu 575.000 dollar per aflevering krijgen. Daarnaast ontvangt ze ook nog een miljoenenbonus en krijgt ze ook nog een vergoeding omdat ze ook producer is van een aantal afleveringen. Dat maakt van Pompeo de best betaalde tv-actrice.

“Ik ben op een punt gekomen dat het goed voelt om te vragen wat ik verdien”, zei Pompeo daarover. In het verleden lukte dat niet altijd. Zo vroeg ze ooit eens 5.000 dollar meer dan haar toenmalige tegenspeler Patrick Dempsey (die in 2015 de serie verliet en de rol van Derek ‘McDreamy’ Sheperd speelde). “Dat was vooral uit principe, omdat de show ‘Grey’s Anatomy’ heet, en ik Meredith Grey speel. Maar ze wilden me dat niet geven. Patrick werd als wapen ingezet tegen mij. Ze zeiden dat ze mij niet nodig hebben, omdat ze Patrick al hebben.” Pompeo legde zich daar uiteindelijk bij neer en leerde ermee leven in plaats van de serie te verlaten: “Ik ging niet een man mij uit mijn eigen huis doen jagen.”

Patrick Dempsey zelf was overigens niet geïnteresseerd in meer gelijke lonen voor mannen en vrouwen, zo zegt Pompeo nog. “Ik heb hem meerdere keren gevraagd om sámen te onderhandelen over onze lonen, maar hij hapte nooit toe.”

Ellen Pompeo deelde de details van die onderhandelingen met The Hollywood Reporter. Daarmee wil ze tonen dat ook vrouwen over hun loon kunnen onderhandelen. In Hollywood zijn het vooral nog de mannen die dat doen, met als resultaat dat mannelijke acteurs vaak een pak meer verdienen dan actrices. Zo bleek onlangs nog dat Mark Wahlberg voor een gelijkaardige rol meer dan 1.000 keer meer uitbetaald kreeg dan zijn tegenspeelster Michelle Williams.

© IMAGEGLOBE

Ziekenhuisserie

Grey’s Anatomy is een populaire Amerikaanse ziekenhuisserie rond hoofdpersonage Meredith Grey en haar collega’s en vrienden die intussen al 13 seizoenen loopt. Zender ABC heeft laten weten dat de serie ten einde zal komen van zodra Ellen Pompeo beslist niet langer de rol van Meredith Grey op te nemen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen