Aan Het Sluisken in Brecht kleeft voorzitter Ludo Wouters van Rode Kruis Sint-Lenaarts de nieuwe sticker, met voorzitter Dominique Ceulemans van Sint-Job, burgemeester Sven Deckers (N-VA), schepen Luc Aerts (CD&V) en voorzitter van de ouderenadviesraad.© Elke Lamens

Brecht zet zich opnieuw in als Hartveilige Gemeente, vier keer op rij sinds 2015

Brecht -

Voor de vierde keer al mag Brecht zich een Hartveilige gemeente noemen. Aan het AED-toestel bij dienstencentrum Het Sluisken hangt sinds vanmiddag de nieuwe sticker ‘Hartveilige Gemeente 2024-2024’.

Elke Lamens

Ongeveer dertig mensen krijgen dagelijks buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Slechts vijf à tien procent overleeft dit. Tenzij binnen de drie tot vijf minuten reanimatie kan starten met een automatische externe defibrillator (AED). Dan stijgt de overlevingskans van het slachtoffer tot 70%.

Rode Kruis Vlaanderen wil met het project Hartveilig zowel de overlevingskans van slachtoffers als de eerstehulpcapaciteiten van de bevolking vergroten. Brecht sluit zich al sinds 2015 aan bij dit initiatief om zoveel mogelijk inwoners te informeren en op te leiden in reanimatie en het gebruik van AED-toestellen.

Levens redden

Burgemeester Sven Deckers (N-VA) benadrukt het belang van deze inspanningen: “Het is belangrijk dat iedereen beseft dat we daar op inzetten, want het kan levens redden. Daarom volgt ook gemeentepersoneel elk jaar die opleiding.”

Schepen van Sociale Zaken Luc Aerts (CD&V) stelt dat de gemeente samen met de gezondheidsraad inzet op een preventief gezondheidsbeleid. “Hierbij gaat ook aandacht naar de psychische gezondheid en preventie van obesitas. Hartfalen is een probleem waar de gemeente regelmatig mee wordt geconfronteerd, en het Hartveilig Gemeente-initiatief is een manier om de bevolking aan te moedigen om gezonder te leven.”

AED-cursussen

De ouderenadviesraad stelt zelfs voor om in meer AED-toestellen te voorzien. Brecht plaatste zelf vier AED-toestellen op strategische locaties zoals het dienstencentrum Het Sluisken in Brecht-centrum, de Leonardusschool in Sint-Lenaarts, het administratief centrum in Sint-Job en de parochiezaal in Overbroek.

Het Rode Kruis, met afdelingen in Brecht, Sint-Lenaarts en Sint-Job-in-‘t-Goor, biedt reanimatielessen aan. “Elk jaar krijgt iedereen de kans om zo’n cursus te volgen. Vorig jaar namen 305 inwoners eraan deel, dit jaar al meer dan 85. In totaal volgden al zo’n duizend Brechtenaren de opleiding”, weet voorzitter Dominique Ceulemans van Rode Kruis Sint-Job. Daarnaast zijn er initiatieven voor specifieke doelgroepen, zoals recent een cursus voor reanimatie van baby’s in de Speelbabbel, en er is vraag naar een G-cursus.

Het Rode Kruis Sint-Job-in-‘t-Goor organiseert van 8 tot en met 12 juli een zomercursus AED en EHBO.

Inschrijven: voorzitter@sint-job-in-t-goor.rodekruis.be of 0477.72.98.10.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners