LIVESTREAM. Volg hier de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Met de eerste halve finale wordt het Eurovisiesongfestival van 2024 dinsdagavond om 21 uur officieel op gang gezongen. België en Nederland komen pas donderdag in actie tijdens de tweede halve finale, maar met onder meer de inzendingen van Kroatië en Finland is er toch ruim voldoende om naar uit te kijken. Volg alles hier live.

gjs, eadp
Guy Stevens
En de laatste artiest uit de eerste halve finale die zich finalist mag noemen: Luxemburg!
Guy Stevens
De negende finalist is het knettergekke Ierland! Dat worden ook zaterdag nachtmerries.
Guy Stevens
Finalist nummer acht: favoriet Kroatië. Hoe kan het ook anders?
Guy Stevens
Cyprus, het eerste land dat vandaag zong, gaat ook naar de finale.
Guy Stevens
Ook Finland heeft een ticketje beet voor de finale, Windows95man wordt gek.
Guy Stevens
De vijfde finalist: Litouwen!
Guy Stevens
Oekraïne stoot ook door!
Guy Stevens
En voor alle duidelijkheid: de finalisten worden in willekeurige volgorde bekendgemaakt.
Guy Stevens
Derde winnaar van deze eerste halve finale: Slovenië!
Guy Stevens
Ook Portugal mag zich finalist noemen, verrassend toch.
Guy Stevens
De finalisten worden bekendgemaakt. De eerste die doorstoot naar de finale is... Servië!
Guy Stevens

Benjamin Ingrosso

Voor we het resultaat kennen, nog één artiest die komt zingen: de Zweed Benjamin Ingrosso.
Guy Stevens

Nicole en Hugo

En dan is het nu tijd voor een prachtig moment voor ons land: een eerbetoon aan onze eigen Nicole en Hugo. "De eersten die samen zongen en dansten", aldus presentatrice Malin Akerman. "Briljant, toch? En ze waren laatst... Ze waren gewoon hun tijd vooruit. Nu Nicole overleden is, richten we ons aan Hugo: bedankt voor alles." Daarop krijgen we een video te zien met een selectie van de inzendingen die Nicole en Hugo dansend achterna zijn gegaan.
Guy Stevens

Tien finalisten straks bekend

Terwijl er nog volop gestemd wordt, is het voor alle aanwezige zangers en muzikanten bang afwachten. Vijftien halvefinalisten, en slechts tien tickets voor de finale.
Guy Stevens

Johnny Logan zingt Euphoria

Voor Loreen de "queen van het Eurovisiesongfestival" werd door een tweede keer te winnen, was er de king. Johnny Logan, tot vorig jaar de enige die twee keer won. Voor de gelegenheid zingt hij Euphoria, van diezelfde Loreen. Een mooi eerbetoon.
Guy Stevens

In spanning wachten

Met Luxemburg hebben we alle vijftien landen gehad in de eerste halve finale. Tien van hen krijgen straks geweldig nieuws en mogen naar de finale van zaterdag, maar voor het zover is moet er nog flink gestemd worden. De lijnen openen zo meteen.
Guy Stevens

Luxemburg sluit het feestje af

Welkom terug, Luxemburg. Sinds 1993 wist ons buurland zich liefst dertig jaar niet te kwalificeren. Of die terugkeer memorabel wordt, zal afhangen van de in New York wonende en Israëlische roots hebbende zangeres Tali. Door die afkomst kreeg ze met wat kritiek af te rekenen tijdens de preselecties, maar die wil ze met het uptempo en deels Franstalige Fighter van zich af zingen. Veel kans wordt haar niet toebedeeld, maar in de halve finale deed ze het toch niet slecht.
Guy Stevens

Maagdelijk Portugal

Maagdelijk wit staan Iolanda en haar dansers op het grote podium. Haar ballade Grito begint mooi a capella, maar wanneer het lied losbarst en een mooie choreografie begint blijkt het toch wat weinig om het lijf te hebben. Volgens de bookmakers een twijfelgeval voor de finale, wij dichten haar ook weinig kans toe. Straf gezongen wel.
Guy Stevens

Australië brengt didgeridoo mee

Electric Fields brengt One milkali (One blood) met daarin Yankunytjatjara, een taal van de Anangu-aboriginalstam, een van de oudste nog levende culturen. Ook in de act brengen ze hun authenticiteit naar voor met een didgeridoo en de geschilderde symbolen op de man die het instrument speelt. Het nummer zelf blijft niet plakken, waardoor kwalificeren moeilijk wordt.
Guy Stevens

Flauw Azerbeidzjan

Heel aanstekelijk kan je de Azerbeidjaanse inzending niet noemen. Fahree, gezegend met een masterdiploma in de rechten, tekent wel voor een dramatisch klinkend nummer waarop Ilkin Dovlatov – die de preselecties verloor met zijn eigen nummer maar door Fahree opgepikt werd – knap zingt, maar de kans is erg groot dat je het nummer niet lang na de laatste noot alweer vergeten bent.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen