Direct naar artikelinhoud

Trump is niet van plan speciale aanklager Mueller te ontslaan

President Donald Trump spreekt de media toe op de South Lawn van het Witte Huis. Hij zegt niet van plan te zijn speciaal aanklager Robert Mueller, die belast is met het onderzoek naar eventuele Russische beïnvloeding van de verkiezingen, te ontslaan.Beeld AP

De Amerikaanse president Donald Trump is niet van plan speciaal aanklager Robert Mueller te ontslaan. Dat liet hij weten naar aanleiding van het gerucht dat de ronde doet dat Mueller nog voor de kerst zou worden weggestuurd. Mueller is de speciale aanklager in het onderzoek naar Russische inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

"Nee, dat ben ik niet'', antwoordde Trump op de vraag of hij van plan is Mueller binnenkort de laan uit zal sturen. Ook zei hij dat er "geen enkele vorm van samenspanning" tussen zijn campagneteam en Rusland was.

De Amerikaanse staatssecretaris Rod Rosenstein (Justitie) zei afgelopen week nog geen reden te zien om de speciale aanklager te ontslaan. "Als ik dacht dat hij iets ongepast deed, zou ik ingrijpen", zei Rosenstein tegen een commissie van het Huis van Afgevaardigden.

Mueller is belast met het onderzoek naar eventuele Russische beïnvloeding van de verkiezingen. Republikeinen twijfelen openlijk aan de onpartijdigheid van betrokkenen bij het onderzoek.

Speciaal aanklager Rober Mueller die belast is met het onderzoek naar eventuele Russische beïnvloeding van de presidentsverkiezingen vorig jaar.Beeld EPA

"Duizenden mails onwettig verkregen"

Volgens de organisatie Trump for America (TFA) heeft de speciale aanklager op onwettige manier duizenden e-mails in handen gekregen. Mueller kreeg de mails van de General Services Administration (GSA).

De TFA maakte in de periode tussen de verkiezingen en de inauguratie van Trump gebruik van de faciliteiten van de GSA. Trump for America moest de overgang naar het Witte Huis voorbereiden en soepel doen verlopen.

De beschuldiging is een nieuwe uiting van het ongenoegen in Republikeinse kringen over het werk van Mueller. De aanklager werd in mei aangesteld om de verbindingen van Trumps campagneteam met de Russen te onderzoeken.

Robert Mueller, tussen 2001 en 2013 directeur van de FBI, stelde in oktober twee mannen in staat van beschuldiging: Paul Manafort en Rick Gates. Manafort was campagneleider van Trump van juni tot augustus 2016. Gates is een consultant en lobbyist die met Manafort in zaken zat.