Ierland wil asielzoekers naar VK terugsturen

Nieuws
Ierland wil de wet aanpassen om asielzoekers terug te kunnen sturen naar het Verenigd Koninkrijk. Volgens de Ierse minister van Justitie Helen McEntee komt naar schatting 80 procent van de mensen die in Ierland asiel aanvragen daar vandaan.
anp
zondag 28 april 2024 om 15:49
Afbeelding
beeld anp

Ze komen Ierland binnen via Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk. Volgens de Britse premier Rishi Sunak bewijst het groeiende aantal asielzoekers dat doorreist naar Ierland de afschrikkende werking van het plan hen op het vliegtuig naar Rwanda te zetten.

Tegen de Ierse omroep RTE zei McEntee dat ze de nieuwe stroom asielzoekers snel een halt wil toeroepen. ‘Daarom spreken we deze week in het kabinet over noodwetgeving waarmee we mensen terug kunnen laten keren naar het Verenigd Koninkrijk.’ Maandag overlegt ze in Londen over de kwestie met de Britse minister van Binnenlandse Zaken.

Het Britse parlement keurde vorige week de wet die deportatie naar Rwanda regelt goed, waarna Sunak beloofde binnen tien tot twaalf weken asielzoekers naar Rwanda te sturen. Dan gaat het met name om asielzoekers die illegaal per boot het land binnenkwamen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Universiteit Eindhoven: gesprek met betogers goed verlopen

Het gesprek dat het College van Bestuur van de Technische Universiteit Eindhoven dinsdagmiddag had met drie pro-Palestijnse demonstranten is goed en respectvol verlopen. Dat zei een woordvoerder van de universiteit na afloop.

Afbeelding

Universiteit Maastricht besluit later over overnachting betogers

Het is nog niet duidelijk of de pro-Palestijnse betogers bij de Universiteit Maastricht daar komende nacht opnieuw mogen overnachten. Volgens een woordvoerder van de universiteit wordt dat in de loop van de avond bepaald.

Afbeelding

Friesland zet komende vier jaar in op Friestalige communicatie

Het provinciebestuur van Friesland zet met de Friese Taalnota de komende vier jaar in op een toename van Friestalige communicatie. De provincie wil het schrijven van nieuwe Friese boeken stimuleren, een begin maken met tweetalige verkeersborden en Friese communicatie vanuit de..

Afbeelding

Lichte groei economie verwacht, nog geen 'uitbundig' 2024

De Nederlandse economie is naar verwachting in het eerste kwartaal licht gegroeid ten opzichte van de laatste drie maanden van vorig jaar, gedragen door de bestedingen van met name de overheid en ook huishoudens. Dat denken economen.

Afbeelding

Ontwikkelaar Tornado Cash moet dik vijf jaar cel in om witwassen

Een 31-jarige Rus uit Amstelveen is door de rechter in Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar en vier maanden voor het witwassen van miljarden dollars aan cryptovaluta.

Afbeelding

Krant: Egypte overweegt afbouwen diplomatieke banden met Israël

De Israëlische operatie in Rafah zet de relatie met buurland Egypte steeds verder onder druk. Zakenkrant The Wall Street Journal bericht dat de Egyptenaren overwegen hun diplomatieke betrekkingen met Israël te beperken.