Israëlische ministers: regering valt bij afzien van aanval Rafah

Nieuws
De uiterst rechtse Israëlische minister van Financiën Bezalel Smotrich heeft zondag gewaarschuwd dat hij de regering van premier Benjamin Netanyahu ten val zal brengen als een geplande militaire grondaanval op Rafah in het zuiden van de Gazastrook wordt afgeblazen.
anp
zondag 28 april 2024 om 17:13
Afbeelding
beeld anp

Er wordt momenteel in Egypte gesproken over een nieuw staakt-het-vuren in Gaza en de vrijlating van een deel van de gijzelaars die Hamas nog vasthoudt. Een bestand is volgens Smotrich een ‘vernederende capitulatie en verleent de nazi’s een overwinning ten koste van honderden heldhaftige soldaten die in de strijd zijn gesneuveld’, schreef hij op sociale media. De minister noemt Hamas regelmatig nazi’s.

Mocht Netanyahu het bevel intrekken om Rafah, waar zich volgens Israël nog bataljons van Hamas bevinden, binnen te vallen, dan heeft een regering onder zijn leiding ‘geen bestaansrecht meer’.

Minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir sloot zich zondag bij Smotrich aan. Op X herplaatste hij een bericht dat hij eerder in januari plaatste: ‘Roekeloos akkoord = ontmanteling van de regering.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Flatgebouw Charkiv getroffen door aanval, veel gewonden

Zeker vijftien mensen zijn gewond geraakt door een aanval in het centrum van Charkiv, de tweede stad van Oekraïne. De autoriteiten zeggen dat een flatgebouw is geraakt.

Afbeelding

Parlementsvoorzitter VS naar New York om Trump te steunen

De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft bij de rechtbank in New York steun gekregen van een van zijn meest prominente partijgenoten. Voorzitter Mike Johnson van het Huis van Afgevaardigden zei tegen Amerikaanse media een van de 'honderden miljoenen' burgers te zijn die..

Afbeelding

Pro-Palestijns lawaaiprotest bij verkiezingsdebat TU Eindhoven

Pro-Palestijnse demonstranten verstoren met een lawaaiprotest een debat van EU-lijsttrekkers op de campus van de TU Eindhoven. Een ANP-verslaggever ziet zo'n 25 betogers met Palestijnse vlaggen zwaaien. Een deel van hen draagt gezichtsbedekking.

Afbeelding

Tweede Kamer steunt wet die meer soorten spionage strafbaar stelt

Meer vormen van spionage moeten strafbaar worden, vindt bijna de hele Tweede Kamer. Een wetsvoorstel dat dat regelt, kreeg dinsdag steun van alle fracties behalve DENK en FVD.

Afbeelding

24 aangiften van jonge slachtoffers digitale ontucht Hagenaar

Tot nu toe hebben 24 meisjes aangifte gedaan tegen een 26-jarige man uit Den Haag, die wordt verdacht van het online misbruiken van jonge kinderen van 6 tot 14 jaar oud in Nederland en België.

Afbeelding

Friesland wil in 2050 evenveel energie verbruiken als opwekken

Friesland wil in 2050 evenveel energie opwekken als verbruikt wordt in de provincie. Dat staat in de Friese Energievisie die dinsdag is gepresenteerd.