Direct naar artikelinhoud
Volkskrant Avond27 mei 2018

Wie o wie wil nog burgemeester worden? | Vrees van Giro-baas wordt waarheid: Froome wint en pakt derde grote ronde op rij

Goedenavond. Tumult in Den Bosch en Zaanstad, en in Amsterdam moet de sollicitatietermijn verlengd worden: een nieuwe burgemeester vinden is moeilijk. Heel moeilijk. Hoe komt het dat niemand staat te springen om zo’n prestigieuze functie? Ook in uw avondnieuwsbrief: liever zag de Giro-organisatie Tom Dumoulin winnen, dat sieraad aan wie geen dopingverdenking kleeft. Maar Chris Froome won vandaag en nestelt zich zo tussen de wielerlegendes.  

Wie o wie wil nog burgemeester worden? | Vrees van Giro-baas wordt waarheid: Froome wint en pakt derde grote ronde op rij

Vandaag belangrijk

Beoogd premier Conte gooit handdoek in de ring: coalitievorming Italië klapt
De Italiaanse kandidaat-premier Giuseppe Conte heeft zijn opdracht om een regering te vormen teruggegeven. Dat heeft het presidentiële paleis zondag laten weten.

Honger als wapen inzetten nu officieel oorlogsmisdrijf volgens de VN-Veiligheidsraad
Nederland nam het initiatief als tijdelijk voorzitter van VN-Veiligheidsraad voor de resolutie die uithongeren als oorlogstactiek strafbaar maakt.

De vrees van de Giro-organisatie is waarheid geworden: Chris Froome wint en nestelt zich tussen wielerlegendes
De directie van de Ronde van Italië had liever Tom Dumoulin op de hoogste tree van het podium gezien, die mooie, welbespraakte jongen. Dat sieraad van de wielersport, aan wie geen verdenking van doping kleeft, zoals aan Froome.

Utrecht wil nieuw intercitystation en extra bus- of tramlijn om verwachte bevolkingsgroei aan te kunnen
De snelgroeiende stad Utrecht heeft een tweede intercitystation nodig en een nieuwe hoogwaardige openbaarvervoerring – tramlijn of snelbusbaan – om de stadsregio heen. Provincie en gemeente Utrecht vragen aan het Rijk een investering te doen van miljarden euro’s om de bereikbaarheid van de regio te garanderen nu het aantal inwoners er razendsnel toeneemt.

Video van de dag

Onze V-vlogger Lisa Koetsenruijter is diep onder de indruk over de overzichtstentoonstelling van ontwerper Jan Taminiau. Ze zag er jurken van Máxima en Lady Gaga, en leert hoe ze gemaakt werden. 'Ik kan hier heel kort over zijn: dit is een van de allermooiste modetentoonstellingen die ik in tijden heb gezien.'

Vanavond op tv

Vlees zonder slachten: de heilige graal of zijn er toch grote nadelen? Tegenlicht (NPO2, 21.05) duikt in de wereld van kweekvlees. Of ga vanavond lekker zitten voor de antropologische parel Bed & Breakfast (NPO1, 21.15 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Wie wil er nog burgemeester worden?
Een nieuwe burgemeester vind je zo maar niet. In Den Bosch en Zaandstad onstond tumult en in Amsterdam is de sollicitatietermijn verlengd. Hoe komt het dat topkandidaten niet staan de dringen voor zo’n prestigieuze functie?

VVD bevindt zich tussen gerechtvaardigd zelfvertrouwen en op de loer liggende zelfgenoegzaamheid
De twee leiders van de VVD, Rutte en Dijkhoff, voelen zich winnaars in de geschiedenis: hun VVD is de grootste partij, hun liberalisme het dominante gedachtegoed. De talrijke integriteitsschendingen in hun kring lieten ze aan een jonge partijgenoot over.

Donna Hay kookt lekker gewoon, laat zich niet meeslepen door trends en kan zich niet vinden in Jamie Olivers strijd tegen suikers
Voor iedereen die zich afvraagt hoe je een kookimperium opbouwt: vraag het niet aan Donna Hay. Dan zegt ze: ‘Ik denk dat ik gewoon geluk heb gehad.’ Hard werken, beetje de juiste mensen tegenkomen, dat soort antwoorden. Alsof je daarmee zes miljoen kookboeken verkoopt in tachtig landen, twee kooktijdschriften opstuwt naar een oplage van honderdduizenden en met succes een tv-programma lanceert terwijl je niet eens zo nodig in de schijnwerpers hoeft.

De twee leiders van de VVD, Rutte en Dijkhoff, voelen zich winnaars in de geschiedenis: hun VVD is de grootste partij, hun liberalisme het dominante gedachtegoed.Beeld ANP

Teun van de Keuken: is kibbeling toeristenvoer?
In Amsterdam dreigt visboer The Seafood shop zijn zaak te moeten sluiten omdat zijn aanbod ‘te toeristisch is’. Nu verkoopt Teuns eigen visboer - in Amsterdam, maar in een toeristenluwe wijk - ook kibbeling en broodjes haring, maar daar zijn nooit klachten over. Meet de gemeente met twee maten?

Bmx’er Rinke Oegema krijgt veel van zijn ouders, in ruil voor vakantiewerk in het familiebedrijf
Hij krijgt veel, zo niet alles van zijn ouders. Maar bmx’er Rinke Oegema (16) moet niet denken dat het de gewoonste zaak van de wereld is.

De held van Aafs zoon, Mo Salah, huilde echte tranen, daar hoef je geen voetbalkenner voor te zijn
Aaf is geen voetbalkenner, maar heeft toch een lievelingsspeler: Mo Salah. Dus toen hij gisteren betraand het veld verliet was het even stil in huize Brandt Corstius. Zijn pijn 'was voor ons allemaal zo moeilijk om aan te zien dat we zelf ook bijna huilden. Misschien huilden sommigen van ons wel echt. Dat hou ik even voor me.'