Direct naar artikelinhoud
DM Zapt

Een panda die deathmetal zingt in een karaokebar? Rare jongens, die Japanners!

In de anime-serie 'Aggretsuko' ligt Retsuko in de clinch met haar seksistische afdelingschef.Beeld rv netflix

In de dagelijkse rubriek DM ZAPT zet de tv-redactie de blik op oneindig. Vandaag: Sasha Van der Speeten over de Japanse cultreeks Aggretsuko op Netflix.

En wat doet ú tijdens de nachtelijke uurtjes waarop u de slaap niet kunt vatten? Bovengetekende ploft voor Netflix om naar een van de pot gerukte animereeks te kijken over een katbeertje dat na zijn kantooruren in een karaokebar deathmetal gaat zingen. Qué?

Aggretsuko heet de serie, die in korte tijd een enorme cultaanhang heeft verworven. Noem het een extravagant buitenbeentje binnen de Japanse anime. Het opzet? Retsuko, een schattige panda, werkt op de accountantafdeling van een handelsonderneming in een niet nader genoemde grootstad. Ze wordt er omringd door karikaturale collega’s zoals de onderkoelde, aan Instagram verslingerde Fenneko (een vosje), de kantoorroddeltante Kabae (een nijlpaard) en de neurotische Haida (een hyena) die amoureuze gevoelens voor haar koestert. Haar afdelingschef Ton (een varken) is een agressieve, seksistische machtswellusteling die Retsuko dagelijks de duivel aandoet: een authentieke male chauvinist pig, zeg maar.

Stiekem droomt ze ervan om de firma te verlaten, te trouwen en de prestatiemaatschappij vaarwel te zeggen: weg uit haar te kleine appartementje, verlost van het dagelijkse pendelen op overvolle metro's, ontsnapt aan de razernij van gefrustreerde mannelijke supervisors. Hoe gaat ze met haar frustraties om? Door elke avond na het werk stiekem een karaokebar te bezoeken en er als een dolle harpij al haar woede uit te krijsen over snoeiharde deathmetal. U moet het zien om te geloven.

'Vuile seksist! Ik walg van dat zwijn!', brult Retsuko op een bedje van vlammende metalriffs

Hilarisch, zo’n Hello Kitty-achtig figuurtje dat transformeert in een creepy monstertje met lichtgevende ogen en blinkende slagtanden. “Vuile seksist! Ik walg van dat zwijn!”, brult ze tijdens de karaokesessies, op een bedje van vlammende metalriffs. 

Millennials met burn-out

Nu is Aggretsuko meer dan zomaar wat camp. Op fansites wordt Retsuko beschouwd als de Stem van een Generatie: meer bepaald die van de door het kapitalisme uitgemolken millennial op het randje van een burn-out. De aanhangers van de serie loven eveneens de vele eigengereide vrouwelijke personages die elk op hun manier het van testosteron overlopende zakenwereldje naar hun hand zetten. Très 2018, quoi.

Is het u trouwens opgevallen hoeveel animereeksen op Netflix lopen? 't Is haast een schatkamer voor de fans van het genre. Tips? Freaks van donker, gestoord spul moeten Devilman Crybaby eens proberen. Maar verwacht geen rustige slaap achteraf. Er is het dromerige Children of the Whales, dat doet denken aan poëtische Studio Ghibli-films à la Spirited Away. Of misschien valt u eerder voor occulte curiosa zoals The Beginning of de horror van Castlevania, vol vampiers die laveren tussen weemoed en bloeddorst.

Straks weer vroeg op en met de overvolle trein naar het werk. U herkent mij aan mijn wijdopengesperde Kyoto-oogjes en de Kanji-tatoeage op mijn voorhoofd.

Seizoen 1 van Aggretsuko is te zien op Netflix.