Justitie

Brief over uitgaansvergunning Kim De Gelder wekt onrust, “maar hij mag alleen buiten om dringende medische redenen”

© isopix

De rechtbank van Gent probeert de nabestaanden van slachtoffers van Kim De Gelder te sussen, nadat een brief over een mogelijke uitgaansvergunning onrust had veroorzaakt. “Hij mag alleen buiten wegens dringende medische redenen.”

Cedric Lagast

Kim De Gelder (36) verblijft al meer dan twee jaar in het forensisch psychiatrisch centrum (FPC) van Antwerpen, waar hij geïnterneerd is. In 2013 werd hij door het Gentse hof van assisen tot een levenslange celstraf veroordeeld, wegens vier moorden en 25 moordpogingen.

De Gelder was op 23 januari 2009 een kinderdagverblijf in Dendermonde binnengedrongen, waar hij een begeleidster en twee baby’s doodstak. Vele anderen raakten gewond. Een week eerder had hij een vrouw thuis in Vrasene vermoord.

In mei 2019 oordeelde een college van psychiaters alsnog dat De Gelder schizofreen is. Hij moest geïnterneerd worden in een zwaarbeveiligd psychiatrisch ziekenhuis. Pas in 2022 was er plaats in het FPC Antwerpen en kon hij worden overgeplaatst.

Maar een vonnis van de Gentse strafuitvoeringsrechtbank van 29 april leidde deze maand tot onrust bij zijn slachtoffers en bij nabestaanden. Ze kregen een brief van de rechtbank waaruit bleek dat de plaatsing van De Gelder in dat FPC verlengd werd. De brief meldde dat die plaatsing gebeurde “met uitgaansvergunningen”.

De Oost-Vlaamse rechtbank stelt de slachtoffers en nabestaanden nu gerust. “Het betreft een verdere plaatsing in een gesloten regime, waarbij De Gelder het FPC alleen mag verlaten wegens dringende medische redenen die niet in het FPC zelf kunnen worden behandeld”, legt de rechtbank uit. De Gelder zou het FPC dus alleen mogen verlaten om naar een andere medische instelling te gaan, én alleen als een dokter dat nodig vindt.

Politiebegeleiding

“En zelfs als die situatie zich voordoet, zal dat steeds gebeuren onder begeleiding van mensen van het FPC”, gaat de rechtbank verder. “En indien nodig onder politiebegeleiding.” De Gelder zal dus niet zelfstandig zijn dag kunnen plannen.

“Tijdens deze eventuele ‘uitgangen’ dient hij bovendien voorwaarden na te leven”, klinkt het. “Daaronder valt een verbod om zich in Oost-Vlaanderen op te houden, en een verbod om contact te zoeken met de in het vonnis genoemde slachtoffers en hun familie.”