Woensdag hebben mensen voor het eerst kweekvlees gegeten in Nederland. Kweekvlees wordt gezien als een duurzamere manier om vlees te produceren. NU.nl-lezers vroegen zich af: heeft het dezelfde voedingswaarde als normaal vlees?
Dit artikel verscheen in januari voor het eerst op NU.nl. Omdat lezers deze vraag opnieuw stelden, hebben we dit verhaal opnieuw op onze voorpagina gepubliceerd.
In het kort: ja, kweekvlees heeft dezelfde voedingswaarde als normaal vlees. "We maken spierweefsel en vetweefsel", vertelt Mark Post, hoogleraar vasculaire fysiologie aan Universiteit Maastricht. Zijn team gaf de eerste demonstratie met kweekvlees.
"Gekweekt spierweefsel kan echt samentrekken en heeft dezelfde eiwitten en samenstelling als normale koeienspieren." Van gekweekt vet is ook bekend dat het vrijwel dezelfde voedingswaarde heeft als 'gewoon' koeienvet.
Niet alles wat in gekweekte spiercellen zit, maken de cellen zelf, dat gebeurt ook niet in een koe. "B12 krijgt een koe bijvoorbeeld van bacteriën in haar buik. Daarom wordt dit ook toegevoegd aan de 'voeding' voor cellen." Die bestaat verder uit aminozuren, suikers en mineralen.
Chef-kok Ron Blaauw proeft eerste stukje kweekvlees: 'Dit is bizar'
Stel een vraag
Om een vraag te kunnen stellen dien je in te loggen. Log in of maak binnen 1 minuut jouw gratis account aan.
Over de voedingswaarde twijfel ik niet en ik vind het ook een prima ontwikkeling . Wat ik me wél afvraag is of de smaak uiteindelijk wel gelijk kan zijn. Zo vind ik zelf een groot verschil tussen "stalvlees" en "weidevlees". Spieren die gewerkt hebben smaken gewoon beter, althans, dat vind ik. Net zoals bijvoorbeeld kippedij veel meer smaak heeft dan borstfilet, omdat die dijspieren harder hebben gewerkt dan de borstspieren.
Sander_Osephius
Grafisch ontwerper
18 apr 2024 om 12:46
Vlees zonder dierenleed, antibiotica en alle andere ellende die de bio-industrie met zich mee brengt. Ideaal, dus ik hoop snel in de schappen van de supermarkt.
NUjij: Uitgelichte reacties