Links: slachtoffer Jerry Coeman. Volgens de verklaringen van een van de verdachten was hij “zelf geen heilige” en hield hij zich in met smokkel van cocaïne en xtc. Rechts: De winkel van Coeman © RR

Verrassende wending in moordzaak: “Matrassenkoning was betrokken bij drugssmokkel”

Het onderzoek naar de fatale overval bij zakenman Jerry Coeman (60) uit Zoersel neemt een totaal nieuwe wending. Volgens een van de verdachten was de ‘matrassenkoning’ betrokken bij de smokkel van cocaïne en xtc en wilden de overvallers hem beroven van zijn drugsgeld.

Joris van der Aa, Sam Reyntjens

Jerry Coeman, zaakvoerder van de bekende matrassenwinkel Dreamteam Slaapcomfort uit Malle, kwam op 4 mei van dit jaar om het leven bij een brutale home invasion in zijn villa aan de Kievitheide in Zoersel. Een commando van drie tot zes overvallers viel er die avond binnen, mishandelde hem en plakte zijn mond af met duct tape. De vriendin van Coeman bevond zich op dat moment in de slaapkamer op de eerste verdieping. Een van de gangsters bedreigde haar met een vuurwapen.

5 miljoen euro cash

De overvallers haalden het huis van Coeman overhoop, maar namen nauwelijks buit mee. Alleen wat geld en een Rolex-horloge bleken te zijn verdwenen. Een collectie goud bleef achter onder de zetel in de woonkamer. Toen de gangsters weer vertrokken, leefde Coeman wellicht nog. Volgens de wetsdokter had hij een breuk aan zijn oogkas en zijn kaak opgelopen, maar stikte hij wellicht in zijn braaksel omdat zijn mond was afgeplakt.

In het onderzoek naar de fatale home invasion zijn intussen vijf verdachten opgepakt en opgesloten in de gevangenis. Het gaat om mannen van Servische origine uit Antwerpen, Luik, Berlijn en Podgorica (Montenegro). Een van hen, Koco V. uit Luik, heeft de speurders nu op een volledig nieuwe piste gezet. Volgens hem was de Zoerselse matrassenkoning betrokken bij een internationale smokkel van cocaïne en xtc. Hijzelf en de andere overvallers zouden de opdracht hebben gekregen om 5 miljoen euro drugsgeld en documenten te gaan roven bij Coeman. De bende zou zijn getipt dat de zakenman het enorme bedrag cash in zijn kluis had opgeborgen. “Het slachtoffer was absoluut geen heilige”, zo liet Koco V. tijdens een verhoor optekenen.

Matrassen vol cocaïne

Koco V. legde aan de speurders uit dat het bedrijf van Coeman een soort overslagcentrum voor cocaïne en xtc zou zijn geweest. De zakenman zou hebben samengewerkt met een organisatie die cocaïne invoerde vanuit Venezuela. De drugs verborg ze in matrassen. In de zaak van Coeman haalde de bende het witte poeder uit de matrassen en vervolgens vulde ze die volgens Koco V. met xtc-pillen die zouden zijn geproduceerd in een drugslab in de buurt van Breda. Daarna vertrok de vrachtwagen met matrassen opnieuw vanuit Malle op transport.

© RR

Koco V. verklaarde dat hij en de andere overvallers werkten voor de 52-jarige Zoran B., de organisator van de operatie. Maar die zou dan weer werken voor een mysterieuze en nog niet geïdentificeerde opdrachtgever, die ‘de eenbenige Belg’ of ‘de man met de prothese’ wordt genoemd. Volgens spijtoptant Koco V. was die man met de prothese een kennis van slachtoffer Jerry Coeman en zijn vrouw.

Koco V. onthulde aan de speurders dat het aanvankelijk de bedoeling was om een vrachtwagen met matrassen vol drugs te overvallen. “We hebben dagenlang geobserveerd in de buurt van de winkel van Coeman in Malle.”

Volgens Koco V. zagen ze hoe Coeman zijn zaak hermetisch afsloot toen de partij met drugsmatrassen arriveerde. Een tijd later werden de matrassen weer ingeladen en vertrok de vrachtwagen opnieuw. De overvallers volgden hem, maar kwamen voor een bijzonder onaangename verrassing te staan. “Het transport werd beschermd door een BMW met Nederlandse nummerplaten”, aldus Koco V. “De inzittenden bleken gewapende Tsjetsjenen te zijn. Ze lieten ons stoppen en maakten ons duidelijk dat we hen niet meer mochten achtervolgen of we zouden doodgeschoten worden.”

Volgens Koco V. stapte het team van organisator Zoran B. daarna over op het tweede plan: Jerry Coeman beroven van de opbrengst van de drugsdeal.

Antwerps parketwoordvoerster Sylvie Van Baden bevestigt dat er vijf verdachten zijn opgepakt voor de fatale overval op Jerry Coeman. Over de drugspiste blijft het parket op de vlakte. “Het onderzoek naar de precieze omstandigheden loopt nog”, zo klinkt het. Afgelopen week zijn beide zonen van Coeman nog verhoord door de federale politie.

Meester Philippe Carsau bevestigt dat Koco V. verregaande verklaringen heeft afgelegd. “Mijn cliënt is in dit verhaal meegesleurd. Daarom heeft hij beslist om openheid van zaken te geven en te vertellen wat hij wist.”

Wie zat er nu in de bende?

DE OPDRACHTGEVER

De ‘man met de prothese’ (identiteit niet bekend)

DE ORGANISATOR

Zoran B.C. (52)*

VERKENNERSPLOEG 1

Milos T.*, Milos E., Jovan H.

VERKENNERSPLOEG 2

Rafet N.*, Koco V.*, ‘de lange’

UITVOERDERS OVERVAL

Rafet N, Hilmija K., Koco V.*, ‘dikke Turk’, ‘de Afghaan’ + chauffeur Dennis L.

* opgepakt en in cel

Blunderende gangsters

Het was nooit de bedoeling van de gangsters dat Jerry Coeman om het leven zou komen bij de overval op zijn villa. Maar een van hen maakte de fatale fout om Coemans mond af te plakken met tape. Het was lang niet de enige blunder die de ex-Joegoslaven begingen.

© RR

Tijdens de voorverkenning in maart, twee maanden voor de feiten, liep het al grondig mis. Buren van Jerry Coeman zagen een Audi 80 met Duitse nummerplaten rondhangen in de buurt van de Kievitheide in Zoersel. Toen de lokale politie overging tot controle, trof ze in de wagen Zoran B. aan, de leider van de gangsters. Naast hem lagen de Servische paspoorten van zijn handlangers, waardoor ook die namen bij de politie bekendraakten.

Nog diezelfde dag trok de politie ook naar Frituur De Bever in Zoersel. Want daar troffen de ‘verkenners’ van de bende elkaar opnieuw. Zo kwamen Milos T., Milos E. en Jovan M. in beeld.

De overval zelf verliep nog stunteliger. Minstens een van de gangsters nam een wapen mee, maar dat ging per ongeluk af. De kogel raakte overvaller Hilmija K. in de arm, die hevig bloedde. Die bloedsporen zouden later leiden tot zijn arrestatie in Duitsland, omdat zijn DNA in een Duitse databank bleek te zitten.

Een andere, nog niet geïdentificeerde overvaller die de ‘dikke Turk’ wordt genoemd, donderde tijdens de home invasion door een glazen dakraam en raakte buiten bewustzijn. Zijn kompanen probeerden hem weg te slepen uit de villa, maar hij bleek té zwaar om te verplaatsen. Vervolgens begonnen de overvallers in paniek te telefoneren, waardoor ze opnieuw sporen achterlieten voor de speurders.