Ierland wil asielzoekers naar VK terugsturen

Nieuws
Ierland wil de wet aanpassen om asielzoekers terug te kunnen sturen naar het Verenigd Koninkrijk. Volgens de Ierse minister van Justitie Helen McEntee komt naar schatting 80 procent van de mensen die in Ierland asiel aanvragen daar vandaan.
anp
zondag 28 april 2024 om 15:49
Afbeelding
beeld anp

Ze komen Ierland binnen via Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk. Volgens de Britse premier Rishi Sunak bewijst het groeiende aantal asielzoekers dat doorreist naar Ierland de afschrikkende werking van het plan hen op het vliegtuig naar Rwanda te zetten.

Tegen de Ierse omroep RTE zei McEntee dat ze de nieuwe stroom asielzoekers snel een halt wil toeroepen. ‘Daarom spreken we deze week in het kabinet over noodwetgeving waarmee we mensen terug kunnen laten keren naar het Verenigd Koninkrijk.’ Maandag overlegt ze in Londen over de kwestie met de Britse minister van Binnenlandse Zaken.

Het Britse parlement keurde vorige week de wet die deportatie naar Rwanda regelt goed, waarna Sunak beloofde binnen tien tot twaalf weken asielzoekers naar Rwanda te sturen. Dan gaat het met name om asielzoekers die illegaal per boot het land binnenkwamen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Joost Klein haalt uit naar songfestival: fuck Eurovision

Joost Klein heeft tijdens zijn eerste buitenlandse optreden na het Eurovisie Songfestival uitgehaald naar het evenement. Tijdens zijn show op een festival in Vancouver in Canada riep hij 'fuck Eurovision', zo is te zien op beelden op sociale media.

Afbeelding

FNV: vaste banen en hoger loon nodig tegen criminaliteit Schiphol

Lage lonen en tijdelijke contracten voor werknemers op Schiphol vergroten de risico's voor criminele ondermijning op de luchthaven. Dat stelt vakbond FNV in een reactie op de arrestatie van een luchthavenmedewerker op verdenking van betrokkenheid bij internationale drugshandel.

Afbeelding

FBI onderzoekt verkoop stukken British Museum via eBay

De Amerikaanse FBI onderzoekt de verkoop van antieke voorwerpen die zijn gestolen uit het British Museum, schrijft de BBC. De museumstukken stonden te koop op het onlineplatform eBay.

Afbeelding

Rusland meldt nieuwe veroveringen in oosten van Oekraïne

Rusland heeft nieuwe militaire successen geclaimd in het oosten van Oekraïne. De strijdkrachten veroverden daar de plaatsen Ivanivka in de regio Charkiv en Netajlove in Donetsk, zegt het Russische ministerie van Defensie.

Afbeelding

Q-Park is 'enorm geschrokken' van instorten garage Nieuwegein

Q-Park is 'enorm geschrokken' van het instorten van de hellingbanen in de parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. 'We zijn opgelucht dat bezoekers en medewerkers ongedeerd zijn gebleven.

Afbeelding

Minister wil actie van banken om discriminatie tegen te gaan

Een op de tien mensen in Nederland ervaart discriminatie in het contact met banken en betaalinstellingen. Vooral jongeren en mensen met een niet-westerse migratieachtergrond vinden dat zij met 'overmatige' controle te maken krijgen.