‘Marc Coucke weigert mij te betalen. De interesten lopen’

Het conflict draait rond de transfer van Youri Tielemans naar Monaco. © GMAX AGENCY

Anderlecht zou de makelaar van ex-speler Youri Tielemans, Christophe Henrotay, een gigantische commissie van 6,2 miljoen euro schuldig zijn voor zijn transfer naar AS Monaco, schrijft Le Soir. Liefst 5,4 miljoen daarvan moet nog betaald worden. ‘Marc Coucke weigert dat’, zegt de makelaar in de krant.

Nico Tanghe

Een ware oorlog tussen spelersmakelaars. Zo omschrijft de Franstalige krant Le Soir het uitdijende juridische conflict omtrent dé transfer van 2017: die van Anderlecht-middenvelder Youri Tielemans naar AS Monaco. Een monstertransfer die Anderlecht officieel 26,2 miljoen euro opleverde. En Tielemans een contract van 5 jaar en een royaal maandsalaris van 125.000 euro (exclusief premies).

De man die de toptransfer regelde, was Christophe Henrotay. Wás, want Tielemans was naar verluidt woedend toen hij vernam hoeveel Henrotay voor die transfer opstreek als commissie. Het zou immers gaan om liefst 6,2 miljoen euro ofwel 27 procent van de totale transfersom. Daarop zou Tielemans eind mei zijn valiezen hebben gepakt en verhuisd zijn naar de nieuwe structuur die Bob Claes, oud-commercieel directeur van Standard, heeft opgezet, samen met Wouter Vandenhaute en Peter Smeets, oud-spelersbegeleider bij Anderlecht en vriend van Henrotay.

Nu al twee klachten

Daarop brak een ware oorlog uitbrak tussen beide spelersmakelaars, aldus Le Soir. Vorige week lekte immers uit dat, los van Operatie ‘Schone Handen’, er sinds eind mei bij het parket in Tongeren een strafonderzoek loopt tegen Christophe Henrotay. En dat in opdracht van onder meer Peter Smeets. Volgens die strafklacht zou Henrotay geld hebben achtergehouden voor zowel de speler als Smeets. En dat niet alleen bij de transfer van Youri Tielemans, maar ook bij de miljoenentransfers van Romelu Lukaku naar Chelsea en Leander Dendoncker naar Wolverhampton Wanderers (DS 10 oktober).

Maar Henrotay verdedigt zich met hand en tand. Niet alleen in een reactie aan De Standaard – ‘Ik heb nooit spelers bedrogen’ (DS 11 oktober) – maar door eind augustus ook op zijn beurt een klacht in te dienen bij het parket in Brussel tegen Wouter Vandenhaute en Peter Smeets. En dat onder meer wegens laster, misbruik van vertrouwen en deloyale concurrentie, aldus de krant.

Vennootschap in Nederland

Wie gelijk heeft, zal de rechtbank moeten uitmaken. Maar dat er stof is om over te debatteren, is duidelijk. Zo zou Henrotay geprobeerd hebben om vooraf een (verborgen?) commissie af te spreken met Monaco om de transferprijs onder een welbepaalde limiet te houden. ‘Maar het is niet omdat je over iets onderhandelt, dat je het ook krijgt’, verdedigt Henrotay zich in de krant, die benadrukt dat Monaco desgevraagd laat weten dat er officieel door de Franse club voor de transfer van Tielemans ‘geen enkele commissie aan Henrotay is uitbetaald’.

Omdat hij bot ving bij Monaco, zou Henrotay zich naar eigen zeggen pas daarna hebben gewend tot Anderlecht, op dat moment vertegenwoordigd door Jo Van Biesbroeck en toenmalig manager Herman Van Holsbeeck. Die zouden ermee akkoord gegaan zijn om een commissie van 6,2 miljoen euro aan Henrotay te storten aan de vennootschap Tanguillo BV, gevestigd in Nederland en eigendom van Henrotay. En dat ‘in ruil voor diensten met betrekking tot de overgang naar AS Monaco’. Dat Anderlecht die commissie zelf uitbetaalt, is volgens Monaco niet abnormaal in het wereldje. Al verbaast natuurlijk de enorme omvang van die commissie.

Nog 5,4 miljoen tegoed?

Maar wat nog meer verrast, is dat die monstercommissie aan Henrotay zou zijn uitbetaald achter de rug van zowel Tielemans als zijn begeleider Peter Smeets. Wat volgens de Belgische wet en de regels van de Profliga onwettelijk is. Maar Henrotay ontkent dat. ‘De spelers geven mij altijd toestemming om mijn commissie in hun naam te onderhandelen’, klinkt het in Le Soir.

Maar dat is niet het enige dispuut. Ook over de uitbetaling is er ruzie. Want volgens Henrotay zou slechts de eerste schijf van 750.000 euro al door Anderlecht zijn uitbetaald. Meer niet. De tweede schijf, waarvan de uitbetaling eind juli al had moeten gebeuren, kwam er volgens Henrotay niet. ‘Omdat Anderlecht liquiditeitsproblemen had, heb ik aanvaard om het gros van mijn commissie een jaar later te laten storten.’ Wat betekent dat Coucke de omstreden spelersmakelaar nog 5,4 miljoen euro zou moeten. ‘Marc Coucke weigert mij te betalen. In afwachting lopen de intresten’, klink het scherp in de krant. Anderlecht weigerde maandag daarop te reageren.