Patrik Mintjens van vzw Bilhart met rechts topspeler Jean-Paul de Bruijn uit Nederland.© kma

Memorial Armand Mintjens heeft wereldtopper Jean-Paul de Bruijn als ambassadeur: “Vader zou fier zijn”

Sint-Antonius (Zoersel) -

In biljartzaal Krijt Op Tijd in Meer vond een manche plaats van de nieuwe Memorial Armand Mintjens, georganiseerd door de vzw Bilhart. Mintjens uit Sint-Antonius overleed in 2020, net geen 83 jaar oud. Hij had een groot hart voor biljart met een voorliefde voor het bandstoten. Armands goede vriend Raymond Ceulemans keek toe hoe wereldtopper Jean-Paul de Bruijn knappe punten maakte.

Kristin Matthyssen

Bilhart vzw, opgericht in 2017, streeft naar meer bekendheid en gelijkheid in de biljartsport. De vzw wil biljart toegankelijker maken voor jongeren, vrouwen en andersvaliden. De hoofdzetel is in Lembeke, de sportzetel op de Handelslei in Sint-Antonius.

Patrik Mintjens, zoon van Armand, is een van de trekkers. Hij is enorm fier op de eerste Memorial Armand Mintjens die van februari tot begin juni in verschillende zalen over heel Vlaanderen en zelfs tot in Zundert (Nederland) wordt gespeeld, zowel op de kleine tafel als op de matchtafel. De voorwedstrijden worden verspreid over een twaalftal lokalen. Omdat Armand veel van bandstoten hield, draait de memorial die zijn naam draagt rond deze discipline.

Armand Mintjens destijds met zijn vriend Raymond Ceulemans.© rr

Het bandstoten is een spelsoort van het carambolebiljart waarbij de speelbal ten minste één band geraakt moet hebben alvorens de tweede aanspeelbal te raken. “Het is een beetje een discipline in verval. Het laatste WK dateert van 2014. Op de duur weten de mensen niet meer hoe ze het moeten spelen”, zegt Patrik Mintjens. “Met Bilhart willen we de klassieke, minder bekende disciplines opwaarderen. De gemiddelde leeftijd van een biljarter is 65 jaar. Ikzelf en mijn goede vriend Guy Verellen die hier vandaag ook is, hebben net die leeftijd bereikt. Jong bloed is dringend nodig.”

Kurt Ceulemans in actie.© kma

Met een superprijzenpot van 7500 euro en mooie troostprijzen kan de Memorial Armand Mintjens op veel belangstelling rekenen. Zo deed in Meer Kurt Ceulemans mee. Vader Raymond zat aan de kant te supporteren. “Hij was een goede vriend van mijn vader. Ze gingen jaarlijks samen eten. Het doet me plezier dat hij hier is”, vertelt Patrik.

Met een ambassadeur als Jean-Paul de Bruijn is Patrik ook heel blij. Hij is regerend Nederlands kampioen drieband en werd al wereldkampioen en meermaals vicewereldkampioen bandstoten. “Het is een leuk invitatietornooi”, zegt De Bruijn. “Ik woon in Hulst in Nederland, vlak over de grens, maar voel me een fiere Zeeuws-Vlaming, met de nadruk op dat laatste woord. Voor zorginstellingen of horeca gaan wij meer naar Gent of Antwerpen dan naar Nederland.”

© rr

De Bruijn vindt het bandstoten technisch gezien de moeilijkste discipline. “Stel dat ze een WK in Antwerpen zouden organiseren: dan zit de zaal vol. In Korea, Vietnam en Colombia spelen ze veel band. Dat zijn de huidige topbiljartlanden, terwijl dat vroeger meer België en Nederland waren. Ik geef zelf veel les in die landen. Ik kom nu uit sympathie, hoewel ik met een heel drukke agenda zit. Mijn vrouw en ik reizen van Frankrijk naar Spanje, Turkije, Vietnam… We hebben geen kinderen. Dat mijn partner altijd mee kan reizen, maakt dat ik het allemaal graag blijf doen. Ik ben een echt sportdier.”

Voor Patrik Mintjens is de Memorial Armand Mintjens best emotioneel. “Mijn vader ging naar alle begrafenissen in Sint-Antonius. Zelf overleed hij in juni 2020, tijdens de coronaperiode. Het aantal kerkgangers was beperkt tot honderd, met de afstandsregels. Anders was de kerk zeker te klein geweest. Eigenlijk is het mijn zoon Nicolas die deze memorial in goede banen leidt en er veel voor heeft gedaan.”

Elke verliezer kreeg destijds een mat van Mintjens en een taart van Guy Verellen.© kma

Al op jonge leeftijd raakte Armand in de greep van de keusporten. Zo werd hij op jonge leeftijd voorzitter van biljartclub De Goeie Queue, de club die oorspronkelijk in 1945 werd gesticht door zijn vader Leon Mintjens in café Sport aan de Handelslei, waar vandaag de maatschappelijke zetel van Mintjens Decor is gevestigd.

In 1999 fuseerden BC Rio en De Goeie Queue tot BC Rio Mintjens/DGQ. De jaarlijkse tornooien bandstoten waren legendarisch. Bij elke verliespartij kregen de deelnemers een vloermat van Mintjens Decor en een taart van Bakkerij Guy Verellen als troostprijs. “De mensen verloren graag bij ons”, zegt Patrik.

Op 1 juni is het finale van de Memorial in Heule. “Het zou mooi zijn de memorial als hommage aan mijn vader elke twee jaar te organiseren”, zegt Patrik.

www.bilhart.eu

© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners