EU-werkgroep moet Russische bemoeienis met verkiezingen tegengaan

Nieuws
De Europese Unie zet een tijdelijke werkgroep op die buitenlandse beïnvloeding van de Europese verkiezingen in juni moet helpen tegengaan. Onthullingen over Europese politici die tegen betaling Russische propaganda verspreiden hebben aangetoond dat extra maatregelen nodig zijn, zegt de Belgische premier Alexander De Croo.
anp
donderdag 18 april 2024 om 03:37
Afbeelding
beeld anp

De werkgroep moet helpen de komende zeven campagneweken nepnieuws, propaganda en andere desinformatie in kaart te brengen. ‘We willen op zeer frequente basis een balans opmaken van wat we zien op het gebied van desinformatiecampagnes’, kondigt De Croo aan. De EU wil dan ‘die informatie gaan koppelen aan elkaar, gaan delen met de EU-lidstaten en samenwerken met de nationale juridische autoriteiten om daarin op te treden’. De EU gebruikt daarvoor een afstemmingsmechanisme dat voor crises is bedoeld en bijvoorbeeld tijdens de coronapandemie is ingezet.

De Croo en zijn Tsjechische collega zouden graag zien dat het Europees Openbaar Ministerie de taak en bevoegdheid krijgt om op te treden tegen buitenlandse inmenging. Maar dat lukt in ieder geval niet meer voor de Europese verkiezingen, die in Nederland op 6 juni plaatsvinden.

De EU-leiders bleken op de EU-top in Brussel het er in elk geval over eens dat maatregelen nodig zijn om buitenlandse beïnvloeding te beletten, zegt demissionair premier Mark Rutte. ‘Ja, iedereen is zeer bezorgd.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Belastingdienst krijgt 10,3 miljoen aangiften binnen, een record

Een recordaantal mensen en organisaties heeft in maart en april belastingaangifte gedaan over 2023. De Belastingdienst ontving er in totaal 10,3 miljoen. Particulieren en ondernemers konden tot en met dinsdag aangifte doen.

Afbeelding

Huisartsen: stoppen met 'benzo's' complex en intensief

De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) noemt het 'risicovol en zorgwekkend' dat honderdduizenden Nederlanders langdurig slaap- en kalmeringsmiddelen gebruiken.

Afbeelding

Premies voor autoverzekeringen dit jaar fors gestegen

De premies voor autoverzekeringen zijn in het eerste kwartaal van 2024 met 8,2 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Gemiddeld betaalt een autobezitter die in het eerste kwartaal van 2024 een autoverzekering afsloot 862 euro per jaar aan premie.

Afbeelding

Ongeregeldheden rond pro-Palestijnse betoging op universiteit LA

Bij de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA) zijn woensdag gevechten uitgebroken tussen pro-Palestijnse betogers en tegendemonstranten. Op de campus wordt al dagen actiegevoerd als reactie op de oorlog in de Gazastrook.

Afbeelding

EU-chef noemt politie-ingrijpen in Georgië onaanvaardbaar

De Europese Unie heeft de regering van Georgië opgeroepen om geen geweld te gebruiken tegen betogers. EU-buitenlandchef Josep Borrell schrijft op X dat hij het politieoptreden van dinsdag 'sterk veroordeelt'.

Afbeelding

Arrestaties bij actie tegen wet buitenlandse agenten Georgië

De Georgische politie heeft dinsdag 63 arrestaties verricht tijdens een demonstratie tegen een controversieel wetsvoorstel over 'buitenlandse agenten'. Bij de betoging in de hoofdstad Tbilisi zijn ook zes agenten gewond geraakt, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.