UWV-baas: nieuw kabinet, wacht niet met repareren sociale wetten

Nieuws
De nodige hervormingen van sociale regelingen zullen langer dan een kabinetsperiode duren, denkt Maarten Camps, bestuursvoorzitter van uitkeringsinstantie UWV. Zijn oproep aan een nieuw kabinet is om die grote aanpassingen vooral door te voeren, maar ook op korte termijn verbeteringen aan te brengen: ‘Wacht niet met wat je nu al kunt doen.’
anp
donderdag 18 april 2024 om 00:34
Afbeelding
beeld anp

Volgens het UWV zijn ‘stevige hervormingen’ nodig om de pijnpunten uit sociale wetgeving te halen en ‘een toereikend, voorspelbaar en toegankelijk inkomen’ voor alle Nederlanders te regelen. Daar is 5 à 10 jaar voor nodig, verwacht Camps.

Een schoolvoorbeeld van wetgeving die steekt, is het arbeidsongeschiktheidsstelsel. In het jaarverslag meldt het UWV donderdag dat het inmiddels wel lukt om achterstanden weg te werken van het aantal mensen dat wacht op een beoordeling voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Ondanks dat is het volgens het UWV ‘zonneklaar dat het wegwerken van de achterstanden nog jaren gaat duren en dat er meer en ingrijpende veranderingen nodig zijn’.

Het stelsel voor arbeidsongeschikten is volgens Camps een ‘prachtig doordacht model’ dat in de praktijk juist veel problemen oplevert. Een ‘fundamentele herziening’ is nodig. ‘Omdat we binnen het huidige stelsel eigenlijk niet verder kunnen.’ Een commissie deed recent aanbevelingen voor hervorming van dit stelsel. Maar ook die verbouwing zal jaren duren. En in de tussentijd moet een nieuw kabinet volgens de UWV-baas niet stilzitten.

Overigens kan een eventueel kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB zelfs op de eerste dag al zorgen voor verbetering in de uitvoering van sociale regelingen: door expliciet uit te spreken dat uitvoerders de ruimte krijgen om per geval te kijken wat mogelijk is, en de ‘bedoeling van de wet’ uit te voeren, zoals Camps het verwoordt. Nu al ondervangt de instantie soms complexe wetten. Er is steeds meer aandacht voor de menselijke maat, zo tekent het UWV op in zijn jaarverslag.

Vanwege onder meer het toeslagenschandaal merkt ook het UWV wantrouwen jegens de overheid als de instantie met burgers praat. Maar Camps spreekt wel van een ‘gemengd beeld’, met evengoed veel positieve reacties. Toch ziet hij soms dat burgers bang zijn om bijvoorbeeld toelages en toeslagen aan te vragen, omdat ze dan met verschillende regelingen te maken krijgen en mogelijk terugvorderingen kunnen verwachten. ‘Dan voegen we eigenlijk meer onzekerheid toe dan zekerheid. Terwijl we van de sociale zekerheid zijn.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

GL-PvdA wil loon van minimaal 16 euro per uur in de zorg

GroenLinks-PvdA wil dat alle zorgmedewerkers minimaal 16 euro per uur verdienen. De partij dient het voorstel in tijdens het debat over de voorjaarsnota begin juni, meldt een woordvoerder. Meer dan 60.

Afbeelding

Ecuador roept noodtoestand uit in vijf kustprovincies

De Ecuadoraanse president Daniel Noboa heeft dinsdag de noodtoestand afgekondigd in vijf kustprovincies vanwege een 'intern gewapend conflict'. Het is al de tweede keer dat de pas in november aangetreden Noboa een dergelijke maatregel afkondigt.

Afbeelding

Humanitaire VN-chef: grondoffensief in Rafah zou 'tragedie' zijn

Een grondoperatie door Israëlische troepen in de stad Rafah in het zuiden van Gaza zou een 'onbeschrijfelijke tragedie' zijn, waartegen 'geen enkel humanitair plan is opgewassen'. Dat zei de humanitaire chef van de VN, Martin Griffiths, dinsdag in een verklaring.

Afbeelding

Uurloon in een jaar 7 procent omhoog, grootste stijging in 45 jaar

Het gemiddelde uurloon steeg vorig jaar met 7 procent, de grootste stijging in 45 jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) na onderzoek.

Afbeelding

FNV viert succesvol stakingsjaar op Dag van de Arbeid

Het aantal stakingen is in meer dan een halve eeuw niet zo hoog geweest. Vorig jaar telde 52 stakingen. Alleen in 1972 werd het werk nog vaker neergelegd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afbeelding

Aantal stakingen kwam vorig jaar op het hoogste niveau sinds 1972

Het aantal werkonderbrekingen is sinds 1972 niet zo hoog geweest, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2023 waren er 52 stakingen, waarbij ruim 17.000 werknemers betrokken waren. Dat is ongeveer duizend meer dan in 2022.