© ronny van den ackerveken

Heilige Blasius krijgt letterlijk koude douche

De parochiekerk van Sint-Jozef Rijkevorsel kreeg zondag te kampen met insijpelend regenwater. De schade bleef beperkt, maar de brandweer heeft wel de dakgoten proper gemaakt.

ram

In de kerk loopt momenteel een tentoonstelling over het vluchtelingenkamp in het Nederlandse Uden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het was conservator Paul Bemindt die het regenwater opmerkte. “Aan de zijkant viel het water via het dak naar binnen. Het houten beeld van de heilige Blasius kreeg letterlijk een douche. We hebben het beeld op een droge plaats gezet en de sokkel afgedekt met plastic. Om het water op te vangen, is een container onder het lek geplaatst. Ook in de technische ruimte van de kerk stroomde water naar binnen. De goten zouden al gereinigd moeten zijn, maar dat is niet gebeurd. De brandweer is zondagnamiddag naar hier gekomen om dat op te lossen. De tentoongestelde materialen zijn gelukkig droog gebleven. Die hebben we in bruikleen gekregen uit Nederland.”

De kerk in Sint-Jozef is eigendom van de parochie en niet van de gemeente. De financiering gebeurt daarom door het parochieteam. Voor het kerkenplan is de keuze gemaakt om het gebouw een nevenbestemming te geven. Naast erediensten kunnen er ook andere activiteiten, zoals concerten, plaatsvinden.