Luister naar

succesvol na je studie filosofie

Nieuws
Filosofie wordt nogal eens aangeduid als pretstudie. Niet zo gek, want dertien procent van de filosofiestudenten zit tien jaar na het behalen van het bachelordiploma werkloos thuis, bleek uit eerder onderzoek van Elsevier. Bij de gemiddelde academische opleiding is dat drie procent.
Arjan van der Linden
zaterdag 18 november 2017 om 03:00
succesvol na je studie filosofie
succesvol na je studie filosofie

Dat het ook anders kan, bewijzen vijf oud-filosofiestudenten in een interview met hetzelfde blad. Lisa Westerveld werd GroenLinks-Kamerlid en Thomas Widdershoven is grafisch ontwerper. Zij geven samen met de andere geïnterviewden aan dat de analytische vaardigheden die ze hebben meegekregen tijdens hun studie onmisbaar zijn bij het werk dat ze nu doen. ‘Ik werd niet aangenomen omdat ik Kants theorie kan uitleggen, wel omdat ik buiten kaders kan denken, problemen herken of juist zie dat iets toeval is, in plaats van dat er een causaal verband is’, zegt Nienke van Liempd, die werkzaam is bij een onderwijslogistieke organisatie, daarover in Elsevier. Opvallend is dat zij de enige geïnterviewde is die zich nog filosoof durft te noemen. De rest van de oud-studenten vindt hun functie te ver afstaan van de filosofische praktijk om die titel nog te mogen dragen.

Erg veel moeite lijken ze daar niet mee te hebben. Stuk voor stuk geven de oud-studenten aan achteraf geen spijt te hebben van hun keuze voor de studie filosofie.

niet behandelen is ook een optie

Een arts mag euthanasie plegen bij een patiënt, als ze samen tot de overtuiging zijn gekomen dat er in de situatie van de patiënt geen andere oplossing is. Dat is de strekking van de euthanasiewet.

Dat betekent dat ook de optie besproken moet worden om te stoppen met, of niet te beginnen aan behandelingen die de levensloop kunnen verlengen. Artsen realiseren zich vaak niet dat die optie er is, schrijft dr. Jan van der Meulen in Medisch Contact. Hij geeft drie voorbeelden van gevallen waarbij hij zelf heeft gezien dat die optie niet werd besproken met de patiënt. Ook schrijft hij dat hij veel euthanasieartsen gesproken heeft die niet doorhadden dat deze mogelijkheid altijd besproken moet worden met de patiënt. Uit onderzoek blijkt daarnaast dat medicijnen vaak tot vlak voor het overlijden worden gegeven.

Al met al valt niet uit te sluiten dat er in de afgelopen jaren op een aantal patiënten euthanasie is toegepast die niet aan de wet voldeed. Een zorgelijke constatering, concludeert Medisch Contact.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kolham - Staatssecretaris Hans Vijlbrief heeft met een handtekening vandaag het gasveld in Groningen gesloten. ANP / Hollandse Hoogte Venema Media

Gaswinning Groningen bij wet verboden

Bij de voormalige akker van boer Boon in Kolham, waar in 1959 het eerste Groningse aardgas werd gevonden, ondertekende demissionair staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief vrijdag symbolisch de wet die het Groningenveld definitief sluit.

Jongeren tijdens het Defensie Dienjaar, waarbij jongeren een jaar ervaring kunnen opdoen bij Defensie.

Hoe denken jongeren zelf over het afstoffen van de dienstplicht? 'Vrede is niet vanzelfsprekend'

Met de oorlog in Europa gaat het de afgelopen jaren steeds vaker over de dienstplicht. Zijn jongeren bereid om te vechten voor volk en vaderland? ‘De opkomstplicht, zoals vroeger, is verouderd.'

Eindexamenleerlingen tijdens de examens in 2023. ‘Door het harde werken tijdens het examenjaar, moeten sommige leerlingen daarna echt even op adem komen’, ziet decaan Lobke Allersma.

Steeds meer jongeren kiezen voor een tussenjaar: 'Er zijn ook een heleboel dingen die geen geld kosten'

Een jaar werken of backpacken naar Thailand: een tussenjaar wordt steeds populairder onder jongeren. ‘Nog steeds denken mensen dat een tussenjaar iets is voor kinderen met rijke ouders.’

Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Amsterdam vreest verstoring van Dodenherdenking en gaat alle bezoekers fouilleren

Uit angst voor verstoringen tijdens de Dodenherdenking neemt de gemeente Amsterdam extra maatregelen. Op 4 mei worden alle bezoekers van de ceremonie op de Dam gefouilleerd.

Op Rotterdam Centraal worden verschillende perrons verlengd en vervangen en sporen en wissels vernieuwd.

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie van het jaarverslag over 2023.

Netbeheerders kunnen grootgebruikers gaan vragen minder stroom af te nemen of te leveren op momenten dat het elektriciteitsnet overbelast raakt.

Nieuwe regels voor druk op stroomnet: voorrang voor scholen en woningbouw

Scholen, nieuwe woonwijken en andere gebruikers met een groot maatschappelijk belang mogen voortaan met voorrang worden aangesloten op het stroomnet. Andere partijen moeten daardoor langer wachten.